V Dolní Dobrouči proběhl XV. ročník festivalu leteckých filmů Mít křídla

21.02.2023

V sobotu 18. února se v Dolní Dobrouči na Orlickoústecku v přátelské a neformální atmosféře uskutečnil XV. ročník festivalu filmů s leteckou tématikou Mít křídla. Přinášíme vám vítězné filmy tohoto ročníku.

V Dolní Dobrouči proběhl XV. ročník festivalu leteckých filmů Mít křídla
V Dolní Dobrouči proběhl XV. ročník festivalu leteckých filmů Mít křídla (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po několika předchozích ročnících, které zejména co do možnosti osobní přítomnosti poznamenaly opatření kolem epidemie koronaviru, se letošní filmová přehlídka v místním kinosále už mohla uskutečnit za hojné účasti hostů i soutěžících.

Porota hodnotila celkem 14 soutěžních snímků a tradičně byla na závěr přehlídky udělena i cena diváků. Hlavním hostem letošního ročníku festivalu byl Pavel Březina z Nirvana Systems

Letošní porotu tvořili Aleš Trtil, prezident Letecké amatérské asociace ČR, Radek Strasmeier, prezident festivalu za Spolek přátel vzduchoplavby Letohrad, Vojtěch Šaman, šéfredaktor časopisu LAA ČR Pilot a Jiří Holec, spoluautor mnoha úspěšných snímků na minulých ročnících za Paraodbor Aeroklubu Ústí nad Orlicí. Akci pořádal letohradský Spolek přátel vzduchoplavby ve spolupráci s leteckou televizí AirZone.TV a dalšími partnery.

XV. ročník festivalu Mít křídla Dolní Dobrouč 2023
Soutěžící i porota na pódiu během vyhlášení vítězů letošního ročníku festivalu Mít křídla / Foto: Martin Hyška

Nejúspěšnější letošní filmy

V první soutěžní kategorii Klip / reportáž se utkalo celkem sedm snímků a vítěznými filmy jsou v tomto pořadí:

1. místo Jaroslav Jindra a parodický snímek Mistrovství Evropy v přesnosti přistání

2. místo Jakub Štěpánek a snímek Clouds Hunter

a 3. místo Vlado Kyselica a film Tandéém.

 

Ve druhé soutěžní kategorii Dokument se utkalo rovněž sedm filmů a porota jako tři nejlepší vyhodnotila následující snímky:

1. místo Jaroslav Jindra a snímek Na jihu Afriky s vírníky Gyromotion

2. místo Kamil Boháč a film Diagnóza Paragliding, který se zároveň stal i vítězným snímkem v hodnocení diváků

a na 3. místě film Tomáše Junga z toužimského letiště Létající děti. Tento snímek zaujal soutěžící i porotu zejména pro svůj pozitivní přínos v oblasti motivace a přípravy nejmladších letců.

Následující tři snímky se sice neumístily na pomyslných stupních vítězů, přesto stojí za pozornost.

Film Miroslava Štěpána Airshow s Martinem z příprav i ze samotného leteckého dne v Žamberku, který se uskutečnil vloni v červnu a který obsahuje mj. záběry z kamery umístěné na křídle akrobatického speciálu Extra 300 Martina Šonky během jeho sestavy.

Další snímek Jaroslava Jindry s názvem Paragliding pro vozíčkáře, tentokrát o nezištné snaze pomoci létát i lidem s hendikepem

a nakonec dokument Tomáše Junga s titulem Letadlo VSB 66 Orlice se vzácnými letovými záběry dnes už raritního kluzáku, který se však nakonec ukázal být slepou vývojovou větví československé bezmotorové konstruktérské školy.

 

Hlavní host letošního ročníku festivalu Pavel Březina přiletěl v předvečer akce vírníkem AutoGyro Calidus 912 a takto přistál tzv. na pána doslova na několika metrech úzké „okresky“. Svůj zkušený výkon pak okomentoval lakonicky: „Tohle není žádné umění, jsou to jen léta dřiny.“ Tak na šťastnou shledanou na XVI. ročníku festivalu Mít křídla v Dolní Dobrouči v únoru 2024!

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vírníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář