NASA oznámila jména astronautů pro misi Artemis II

05.04.2023 1 příspěvek

NASA oznámila jména astronautů pro misi Artemis II
NASA oznámila jména astronautů pro misi Artemis II (Zdroj: Aeroweb.cz)

NASA společně s kanadskou kosmickou agenturou (CSA) oznámily jména čtyřčlenné posádky mise Artemis II. Tým složený z Christiny Koch, Reida Wisemana, Victor Glovera a Jeremyho Hansena bude mít za úkol zkontrolovat funkčnost všech systémů během deseti dnů, kdy bude létat v blízkosti Měsíce. Pilotovaný let je naplánován na listopad 2024.

„Po více než 50 letech bude Artemis II první lidská posádka, která se přiblíží Měsíci. Mise dláždí cestu pro expanzi lidského prozkoumávání vesmíru a zároveň představuje příležitost pro vědecké objevy“, řekla Vanessa Wyche, ředitelka NASA Johnsonova vesmírného centra.

Vybraná čtveřice astronautů poletí ve vesmírné lodi Orion na špici rakety SLS (Space Launch System).

Artemis II by měla zůstat ve vesmíru přibližně deset dní, měla by provést průlet kolem Měsíce po tzv. dráze volného návratu a otestovat systémy pro přípravu na misi Artemis III, která má za cíl poprvé od roku 1972 vrátit lidstvo na Měsíc. 

 

Pro Wisemana, Glovera a Kocha to bude už druhý let do vesmíru (ve vesmíru už strávili 165, respektive 168 a 328 dní). Naopak pro Hansena to bude premiéra. 

Zatím je naplánováno deset misí Artemis. Misi Artemis II předcházela nepilotovaná mise Artemis I, jejímž primárním cílem bylo ověření tepelného štítu modulu Orion. V rámci Artemis III je plánováno přistání na Měsíci na rok 2025 a stejně tak má za cíl přistát na Měsíci i mise Artemis IV.

Mise Artemis mají za cíl mj. podílet se na postupném zbudování vesmírné stanice Gateway, která má být umístěna nedaleko Měsíce v tzv. cislunárním prostoru a má sloužit jako „brána“ do hlubokého vesmíru.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Let k Mesici

06.04.2023 v 10:26 Radek

Artemis 2 neni zopakovani Apolla 8, protoze to bylo navedeno na orbitu Mesice. Artemis 2 kolem Mesice jen proleti jako Apollo 13 nebo sovetske Zondy. Artemis 2 bude nejdriv naveden na vysoce eliptickou drahu s dobou obehu 42 hodin pomoci stupne ICPS, po jeho oddeleni si s nim vyzkousi priblizeni. Pak vlastni motor Orionu urychli lod k obletu Mesice po draze volneho navratu. Christina Koch ma za sebou nejdelsi pobyt v kosmu (328.5 dne) a nejvic vystupu (6 v delce 42 hodin), velitelem je ale Reid Weisman (165 dni, 2 vystupy v delce 12 hodin). Victor Glover ma za sebou 167 dni a 4 vystupy (26 hodin). Takze rozhodne se neda rict, ze by zena a cernoch leteli z nejake protekce mensin.

Odpovědět

Přidat komentář