Embraer představil A-29N Super Tucano

05.05.2023

Embraer představil A-29N Super Tucano
Embraer představil A-29N Super Tucano (Zdroj: Aeroweb.cz)

Brazilský výrobce Embraer představil novou verzi letounu A-29N Super Tucano, jež splňuje operační požadavky Severoatlantické aliance. Embraer novým typem míří především na evropský trh. K představení došlo 13.dubna na LAAD 2023, latinskoamerickém expu obrany a bezpečnosti. Letadlo bude vybaveno podle standardů NATO, bude mít mj. nový datalink, výcvikové. Podobné vybavení umožní letounům se účastnit výcvikových misí tzv. Joint Terminal Attack Controller (JTAC).

Generální ředitel společnosti Bosco da Costa Jr. komentoval nový typ letadla slovy: „Je to zcela nová úroveň v provozu A-29 Tucano a už teď vidíme zájem potenciálních zákazníků. Několik evropských států už dříve projevilo zájem o letoun se specifickými schopnostmi, který jsme s touto verzí Tucana přinesli."

Zařízení pro výcvik resp. přeškolení na tento letoun využívá jak virtuální reality, tak i rozšířené reality.

Super Tucana ve skupině
Super Tucano ve skupinovém letu / Foto: Embraer

A-29 Super Tucano je lehký bitevník také využívaný pro blízkou vzdušnou podporu, průzkum a pokročilý výcvik. Jeho robustnost a univerzálnost mu mj. umožňuje provoz z nezpevněných ploch s minimální podporou. Podle serveru AVweb flotila A-29 nalétala už více než 500 000 letových hodin a více než 60 000 v boji. Embraer udává, že letoun slouží u více než 15 letectev včetně letectva Spojených států a zatím bylo dodáno 260 kusů.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Výroba letadel