Startuje aplikace Landee, služba pro snadnou úhradu přistávacích poplatků

04.05.2023 10 příspěvků

Startuje aplikace Landee, služba pro snadnou úhradu přistávacích poplatků
Startuje aplikace Landee, služba pro snadnou úhradu přistávacích poplatků (Zdroj: Aeroweb.cz)

V dubnu jsme v Česku spustili aplikaci Landee - službu pro piloty a letiště. Landee umožňuje zaplatit poplatek na letišti bezhotovostně platební bránou přímo z mobilu anebo počítače.

Aplikace Landee platby přistávací poplatek
Samolepka s QR kódem odkazujícím na stránky služby / Zdroj: Miloslav Chlan

Stručně: Landee pilotovi jednoduše umožní zaplatit poplatek a nezdržovat se procedurami kolem, když je krásné počasí na létání. Letištím naopak poskytne přehled, kdo, co a na kdy zaplatil a odstraní denní administrativu kolem drobných hotovostních plateb.

Aplikace Landee zjednoduší účetnictví tím, že Vám vystaví za měsíc jeden doklad a převede celou částku na účet letiště.

Co to znamená pro piloty?

Nejprve krátce vysvětlím funkčnost aplikace: z webové stránky www.landee.cloud se dostanete na přihlášení do aplikace, kde si založíte pod svou emailovou adresou účet. Vyplníte informace o sobě, popř. další adresy, třeba letecké školy, pro kterou také létáte, informace o letadle nebo o více letadlech, v nichž létáte - a máte hotový první krok.

Druhým krokem je zaplatit poplatek na cílovém letišti. A ten je rychlý: přihlásíte se a v prvním okně, nemáte-li zapnuté GPS, zvolíte letiště a vyberete (nebo potvrdíte) letadlo, datum přistání a adresu, pokud jste si jich ke svému profilu zadali víc.

Ve druhém okně zvolíte poplatek, pak souhrn pro kontrolu a poslední okno je již platební brána - a je hotovo. Na letišti se přihlášeným residentům objeví, kdo, s čím, kdy přiletí a co zaplatil. A Vám po půlnoci přijde do emailu účet za celý den.

Aplikace Landee platby přistávací poplatek
První letiště v systému Landee je letiště Strakonice / Foto: Miloslav Chlan

Co je Landee pro letiště?

Ve stručnosti: v Landee jsou uloženy všechna letiště i SLZ plochy v ČR, ale nejsou tam spolky nebo firmy, které je spravují. Tyto údaje si tam musí vložit sama letiště. Na publikované emailové adresy ve VFR příručce 2022 jsme tedy rozeslali dopisy s pozvánkou a popisem založení. Celý smysl Landee je v usnadnění nebo v úplném odstranění administrativní práce.

Letiště si vloží údaje o společnosti či spolku včetně IČ/DIČ a bankovního účtu, poté vytvoří položky v ceníku - a je hotovo. Protože jde o peníze, musí být na letišti minimálně dva admini - jeden druhému schvaluje změnu. Víte, jak to je: dobré účty dělají dobré přátele. Od schválení poplatku v ceníku druhým adminem může pilot přes Landee ihned zaplatit poplatek. V přehledu poplatků vždy uvidíte, kdo má co zaplaceno a po skončení měsíce Vám přijde souhrnný daňový doklad i s výpisem všech poplatků a také peníze na účet. Je to konec účtenek a otevřené pokladničky na věži.

Věříme, že zaplatit poplatek za upravené a bezpečné letiště je normální a že to je forma poděkování lidem na letišti za jejich péči. Lidem, pilotům jako jste Vy.

Tak co Vy na to? Podívejte se, ptejte se, nebo se ideálně rovnou zapojte.

www.landee.cloud  
service@landee.cloud
LANDEE | Facebook

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

OSA pro majitele letišť...

04.05.2023 v 17:15 Petr

a zdroj příjmů pro vynálezce zázračné appky. A co když provozovatel letiště nemá vůbec zájem v té Vaší appce být? Tak nějak tuším, že jste se provozovatelů / majitelů letišť neptali, že?

Odpovědět

RE: OSA pro majitele letišť...

04.05.2023 v 17:31 Míla

Petře, nikdo se lidí neptal, jestli chtějí mobilní telefony, nebo internet...a přesto to vyvinuli! Každému je svobodná volba právem. A Landee je pro každého, kdo chce. 

Odpovědět

RE: OSA pro majitele letišť...

04.05.2023 v 22:45 TC

Tvůrce vložil nějakou (a věřím, že ne úplně malou) počáteční investici do vývoje aplikace, oslovil letiště a ta si sama rozhodnou, zda se chtějí do služby zapojit nebo ne. Jak to bude fungovat, to se ukáže, ale nápad je dobrý - zjednodušení administrativy pro letiště a úspora času a vyšší úroveň komfortu pro piloty, kteří nebudou muset hledat po kapsách drobné a nakonec kolikrát vlastně i tu osobu, které je potřeba je předat. Nevidím problém. A to, že člověk, který jde s kůží na trh a utopil v tom hromadu peněz i času, na tom něco vydělá? Naprosto v pořádku. Ale jasně, jsme v Česku, tak na to nějaký internetový mudrc musí hned plivnout...

Odpovědět

RE: RE: OSA pro majitele letišť...

06.05.2023 v 22:43 Martin

Naštěstí existuje v právním řádu pojem nevyžádané obchodní sdělení. Podněty sbírá UOOS, takže se těmto poněkud agresivnějším praktikám dá bránit.

Osobně bych se tomu úplně nebránil, ale s tím že bych provizi za platbu přes aplikaci přenesl na pilota co jí používá. Nedokážeš zaplatit na přímo? OK, zaplatíš víc ... Jen teda si to tenhle zprostředkovatel suší na účtě až moc dlouho. Nevidím důvod aby to neplatil hned.

Odpovědět

RE: RE: RE: OSA pro majitele letišť...

11.05.2023 v 23:21 Míla

To je jako v obchodě při placení kartou. Náklady na službu nenese ten, kdo platí, ale ten kdo přijímá. A publikovaný přistávací poplatek je daný.

Odpovědět

QR kod

04.05.2023 v 21:54 Varel

Přitom stačí jen vyvěšený vytištěný QR kod na letišti a nikdo se na tom nepřiživuje  ...

Odpovědět

RE: QR kod

05.05.2023 v 14:43 GF

Souhlas, máme to LKKR vyřešeno stejně - QR kód a hotovo :-)

Odpovědět

RE: QR kod

11.05.2023 v 23:31 Míla

Zdravím, ano, QR kód je jednoduchý a funkční. Souhlasím. Používá to plno letišť. A nic proti němu nemám.

Jak zjišťujete, kdo má zaplaceno a kdo ne? Požádáte ho, aby Vám otevřel bankovní aplikaci? Jak to vkládáte do účetnictví? Jak to dává do účetnictví pilot, instruktor, letecká škola? Tohle řeší Landee. Používáním aplikace se vůbec nemusíte vzdát QR kódu, ani pokladních lístků. Landee osloví piloty, kteří to očekávají, a podobnou službu zase udělá QR kód pro jiné. Nechte si QR a zkuste Landee.

Odpovědět

Ano, proč to dělat složitě, když to jde i jednoduše!

07.05.2023 v 11:16 Petr

Varel a GF ukázali, že to jde i jednoduše, čímž se další diskuse stává zbytečnou. Palec nahoru těm, kdo ještě používají mozek a snaží se věci zjednodušovat! 

Odpovědět

Poplatky

18.05.2023 v 15:48 Housa

Tak někde chtějí stále hotovost a mají k tomu jasné důvody. Dokonce prý existuje aeroklub v Prostějově, kde se vybírají veškeré poplatky za lítání a příspěvky povinně pouze v hotovosti, proč asi - vítejte v 21. století.....

Odpovědět

Přidat komentář