Pozor na změnu na ÚCL: pilotní průkazy se už nevydávají na počkání

19.05.2023 3 příspěvky

Pozor na změnu na ÚCL: pilotní průkazy se už nevydávají na počkání
Pozor na změnu na ÚCL: pilotní průkazy se už nevydávají na počkání (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) zkraje května informoval o důležité změně: oproti dosavadní letité praxi už nejsou pilotní průkazy vydávány na počkání, ale v průběhu několika pracovních dnů. Úřad však tuto informaci nevydal oficiálně na webu, ale zaslal ji pouze emailem na adresy leteckých škol.

„Chtěla bych vás informovat, že průkazy pilotů a jejich změny nejsou vyřizovány na počkání, ale v průběhu několika pracovních dní. Je to důvodu vysoké pracovní vytíženosti zaměstnanců odboru způsobilosti leteckého personálu,“ uvedla v emailu bez dalších podrobností vedoucí Oddělení dozoru výcvikových organizací ÚCL Ivana Kosmeĺová. Změnil se tak léta zažitý zvyk, kdy bylo ohledně vydání průkazu zpravidla vyřízeno během jednoho dne jedinou cestou na úřad. Jde o trvalou změnu.

 

ÚCL CAA email
Snímek obrazovky s obsahem emailu ze 3. května s informací o důležité změně / Zdroj: Aeroweb

Redakci kontaktoval žadatel, který měl tu smůlu, že se na ÚCL vydal shodou okolností už 2. května a se změnou tj. dvojí cestou na úřad původně vůbec nepočítal. Pro další (zejména mimopražské) žadatele pak i po 3. květnu může přinést stejné nečekané potíže fakt, že email s ohledem např. na různá nastavení antispamových politik nemusí být zaručený způsob, jak adresátovi tuto důležitou informaci doručit.

Dle vyjádření úřadu vydání průkazů nyní trvá zhruba pět pracovních dnů a žadatel je o zpracování vyrozuměn telefonicky nebo emailem.

Připomeneme, že v minulosti úřad informoval na svém webu i o krátkodobých změnách tohoto zažitého pravidla:

ÚCL CAA email
Loňská informace o prodloužení lhůty pro vydávání průkazů. Platila pět pracovních dnů / Zdroj: Aeroweb

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Krok zpátky

23.05.2023 v 13:20 Karel

Myslím, že by toto měl úřad řešit posílením personálu, větší automatizací apod. a ne prodloužením termínu pro vydání průkazu. Připadá mi to prostě, jako krok zpátky. Pevně doufám, že se nad tím úřad ještě zamyslí a tato změna nebude tak trvalá, jak nyní úřad tvrdí.

Odpovědět

vyborne

25.05.2023 v 9:01 M

Chudáci úředníci, museli by více pracovat (i tak nevím co dělají) tak si raději dají pohodičku. však si ti pitomci přijedou znova. Tomuhle se říká služba veřejnosti placená z našich daní. 

Zajímavé je že u LAA to jde i poštou, datovkou apod.

Zkrátka když se che tak to jde, ale tady prostě někdo nechce.....

Odpovědět

prukazy

25.05.2023 v 12:05 robo

Ano, na pockani to bylo velice prijemne. Ale v posledni dobe jsem se na UCL citil jako na oddeleni cizinecke policie. Takze mozna by nam nejake posily mohli poslat z Ciny nebo jine krajiny z ktere se u nas skoli piloti. Takze chyba pouze na strane UCL to uplne nebude.

Odpovědět

Přidat komentář