Společnost Bombardier představila první výsledky projektu EcoJet zaměřeného na vývoj technologií pro ekologičtější business jet. EcoJet je výzkumnou platformou, jejímž cílem je vyvinout technologie, které sníží emise letadel kombinací pokročilé aerodynamiky a vylepšení pohonu.

Po několika letech výzkumu organizace úspěšně dokončila první fázi testování s malým modelem letadla. Zmenšený prototyp dálkově řízeného letounu EcoJet o rozpětí 18 stop se již podíval do vzduchu. „Už jsme s ním létali. Máme z něj spoustu dat a ta jsou dobrá,“ komentoval výsledky testů Stephen McCullough, viceprezident společnosti Bombardier.

Nyní společnost přechází do druhé fáze vývoje, v níž se bude více soustředit na jednotlivé palubní systémy, konstrukční aspekty interiéru a na zvětšení měřítka prototypu na úroveň malého letadla. V další fázi by pak mělo následovat zvětšení letounu do finální podoby.

Vizualizace letounu EcoJet / Foto: Bombardier
Vizualizace letounu EcoJet / Foto: Bombardier

Jednou z hlavních technologických výzev je hmotnost letounu, proto se konstruktéři aktuálně věnují především optimalizaci jeho konstrukce a zkoumají možnosti využití kompozitů, termoplastů i nově vznikajících technologií tvarování kovů.

Prostřednictvím projektu EcoJet vyvíjí společnost Bombardier mimo jiné moderní nástroje pro modelování, simulaci a optimalizaci. „Projekt dává naší společnosti a zejména našim inženýrům nový soubor nástrojů pro budoucnost, a to skutečně mnohem širší soubor nástrojů," dodal Stephen McCullough.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Business


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

EcoJet

30.05.2023 v 15:03 Ondra S.

Nezbývá, než drže palce :) Přikládám další informativní video: https://youtu.be/RSg8uH23F90

Odpovědět

Přidat komentář