Fotoreportáž: Open Skies For Handicapped 2023

19.06.2023

V sobotu 17. června na královéhradeckém letišti po tříleté pauze proběhl další ročník charitativní akce Open Skies For Handicapped 2023, kterou pořádají Letecké služby Hradec Králové za finanční podpory Statutárního města Hradec Králové, Královéhradeckého kraje a dalších partnerů.

V sobotním harmonogramu, který organizátoři nastavili na devátou hodinu ranní, byl vedle samotných letů pro hendikepované zajišťovaných Armádou ČR (letouny CASA C-295 a L-410 z 24. základny dopravního letectva ve Kbelích), Centrem leteckého výcviku Pardubice / LOM Praha (L-140), společností Aerovia (An-2), Heli Czech (Robinson R44) a soukromími provozovateli ultralehkých letadel přizpůsobených pouze pro ruční řízení, také bohatý doprovodný program.

Vystoupily hudební skupiny, děti s poruchami sluchu a jejich Divadlo beze slov, k vidění byly ukázky činnosti Policie České republiky, hradecké městské policie, hasičů, vojenské historické i současné techniky. Návštěvníci mohli také vidět cvičení kynologů, jízdu motokaskadéra Pavla Vika nebo ukázky modelářů. Pro nejmenší byl na místě skákací hrad, vystoupení klauna nebo turistický vláček pro vyhlídkové jízdy po letišti.

Během dne pak stovky hendikepovaných (s doprovodem je celkové číslo 1 015 osob) dostaly během celkem  48 letů možnost svézt se některým z uvedených strojů. „V součtu s předchozími ročníky tak už celkový počet letenek pro zdravotně postižené včetně doprovodu za 13 ročníků této akce překročil číslo 8 000,“ řekl manažer bezpečnosti Tomáš Kvítek z Leteckých služeb Hradec Králové s tím, že počet návštěvníků pořadatel odhaduje zhruba na 3 500 osob. 

„Osoby se zdravotním postižením mají možnost vzlétnout do oblak a prohlédnout si nejenom naše město, ale i jeho okolí tak, jak ho možná ještě nikdy neviděli. Smyslem této akce je umožnit nejenom hendikepovaným strávit příjemný čas s rodinou a přáteli, pobavit se a vytvořit si nové hezké zážitky,“ doplnil ředitel Leteckých služeb Hradec Králové Pavel Rind.

Akce Open Skies For Hancicapped 2023 byla příjemným zpestřením třetí červnové soboty a všem organizátorům i vojákům se sluší poděkovat za důstojné provedení akce pro lidi s hendikepem. Držíme palce, aby se pořadatelům i do dalšího ročníku povedlo sestavit nejméně tak dobrý program, jaký byl ten letošní.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář