Výroba 737 může být v ohrožení. Dodavatel trupů čelí stávce

22.06.2023

Odborová organizace IAM odmítla nabízenou smlouvu od Spirit Aerosystems, která tak přerušila výrobu. Společnost je předním dodavatelem komponent pro Boeingy 737.

Výroba 737 může být v ohrožení. Dodavatel trupů čelí stávce
Výroba 737 může být v ohrožení. Dodavatel trupů čelí stávce (Zdroj: Aeroweb.cz)

Aktuální smlouva mezi Spiritem a místní odborovou buňkou IAM Local 839 vyprší v sobotu o půlnoci centrálního času (mínus 7 hodin oproti Česku). Čtyřleté prodloužení ale v hlasování odmítlo 79 % členů organizace a 85 % souhlasilo se stávkou. Spirit Aerosystems na situaci reagovalo ve čtvrtek pozastavením výroby. 

 Očekávalo se přitom, že žádné problémy nebudou. Návrh smlouvy vyjednávací týmy obou stran ladily měsíc a půl a nakonec byl jednomyslně doporučen ke schválení. „Myslíme si, že to je pro naše společenství dobrý kontrakt,“ říkal před zveřejněním výsledků viceprezident IAM pro jih USA Rickey Wallace. „(Smlouva) má spoustu vylepšení a myslím že obě strany mohou být hrdé na veškerou práci, kterou při jednáních odvedly.“ Návrh smlouvy počítal se zvýšením platů o 16 % a 2 % ročním bonusem. Spolu se snížením nákladů na bydlení měl plat povyrůst až o 34 %. 

Jenomže členové skupiny 839 měli jiný názor. Před Hartman Arenou, kde hlasování probíhalo, byly k vidění pomalovaná auta vybízející k opačnému hlasování. Podle webu Wichita Eagle pak dělníci, oděni v tričkách s heslem „To teda ne!“, uvnitř haly pokryli zem vlaštovkami složenými z jednotlivých stran návrhu. Podle některých z nich firma zvedla poplatek za návštěvu závodního lékaře ze 100 na 250 dolarů a chtěla povinně zavést šestidenní pracovní týden. Některé léky také měly být skrze firmu hůře dostupné. Se zaměstnavatelem ale chtějí dále jednat. 

Někteří odboráři dávali veřejně najevo, jak budou hlasovat (Zdroj: The Wichita Eagle)

 

Spirit vydal prohlášení ve kterém firma uvedla, že je zklamaná výsledkem. „Víme, že na zastavení výroby nebude profitovat nikdo, ale respektujeme rozhodnutí zástupců našich zaměstnanců. Budeme se těšit na další jednání s IAM.“

Spirit Aerosystems dodává Boeingu 70 % nosné konstrukce letounu 737. Trupy z Kansasu cestují vlaky do továrny Boeingu v Rentonu, kde zřejmě budou moci taktéž pozastavit práce, pokud se krize potáhne.  

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář