V Čáslavi přistála C-17 amerického letectva. Předtím několikrát kroužila nad Prahou

27.06.2023 2 příspěvky

Strategický letoun Boeing C-17 USAF v úterý po poledni potřeboval před přistáním spálit palivo. Kroužil mezi Úvaly a Čelákovicemi.

V Čáslavi přistála C-17 amerického letectva. Předtím několikrát kroužila nad Prahou
V Čáslavi přistála C-17 amerického letectva. Předtím několikrát kroužila nad Prahou (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letoun s volacím znakem RCH316 podle serveru Flightradar24 vyrazil v 11:53 ze skotského Glasgow. Nad českým hlavním městem začal po poledni opisovat pravidelný ovál, u Úval se stáčel na sever a u Čelákovic zpět na západ až k Suchdolu, odkud zamířil přes Letnou nad Žižkov a opět na východ. Takových okruhů provedl nejméně deset. Informaci přinesl server Novinky.cz. 

Cesta letounu nad českým územím (Zdroj: Flight radar 24)

 

„Letoun americké armády směřující na letiště v Čáslavi měl příliš mnoho paliva k bezpečnému přistání na runwayi, požádal proto o několik okruhů, aby palivo vyčerpal,“ řekl Novinkám mluvčí ŘLP Richard Klíma. Důvod návštěvy letounu není znám, může mít ale spojitost s jednáním sněmovny, kde poslanci probírají dohodu s USA o přítomnosti amerických vojáků na českém území nebo spolupráci amerických a českých ozbrojených sil.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Důvod

28.06.2023 v 21:43 Honza1616

Důvod je znám...

V Evropě probíhá vojenské cvičení a Česká Rep. je součástí, šlo o zásobovací let,  zvláštní je pouze to že kroužil nad Prahou a ne v okolí Čáslavi, dezolati a konspiratoři z Prahy už šíří své teorie o přípravě stavby vojenské základny a taky o rozprašování nebezpečných látek, stačí si přečíst diskuze na zpravodajských webech.

Takže pokud bydlíte v Praze nebo okolí, nezapomeňte na respirátor a čepici z alobalu !!

Odpovědět

Uvedený důvod

28.06.2023 v 22:19 Petr

je pohádka ŘLP pro malé děti. Pracoval jsem jako dispečer pro plánování letů a takto se to opravdu nedělá...palivo se plánuje i u vojáků tak aby bylo v destinaci možné ihned přistát, včetně alternate, reserve a contingency fuel + extra rezerva z vůle kapitána. ŘLP z nás prostě dělá blbce.  Ani úplný idiot si nevezme pár tun paliva přes landing weight na relativně krátký let po Evropě aby jej pak musel spálit.

Odpovědět

Přidat komentář