FAA certifikovala helikoptéru od Airbusu

01.07.2023

Airbus H160 je označován jako revoluční stroj budoucnosti. Po dvou letech má požehnání od obou největších regulátorů.

FAA certifikovala helikoptéru od Airbusu
FAA certifikovala helikoptéru od Airbusu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Airbus Helicopters získala od americké FAA certifikaci na helikoptéru H160. Společnost to uvedla v pátek v tiskové zprávě. Už v roce 2020 prošla řízením u EASA, helikoptéru tak může nasadit téměř po celém světě.

„Jsme potěšeni tím, že jsme obdrželi od FAA certifikaci pro H160. Je to důkaz mnohoroční těžké práce a závazku našich týmů, abychom doručili tuto víceúčelovou helikoptéru zákazníkům v Severní Americe, kteří do ni vložili důvěru,“ uvedl šéf Airbus Helicopters Bruno Even. „Tento letoun disponuje nejvyšší úrovní inovace a jsme si jistí, že s jeho pokročilými schopnostmi, spolu s naší silnou sítí zákaznické podpory, si vybuduje upřednostňovanou pozici zákazníky v USA.“

Stroj se v Americe představil už několikrát, například v New Yorku (Zdroj: Avionics International)

 

Společnost v tiskové zprávě stroj popisuje jako revoluční rotorové letadlo střední třídy, které určuje novou úroveň bezpečnosti, komfortu a ekologického výkonu. Disponovat má nejnovějšími technologiemi, například rotory Blue Edge snižující hluk, ocasním rotorem Fenestron ori vyšší nosnost a avionickým balíčkem Airbusu Helionix, který ulehčuje práci pilotovi. Jeho víceúčelovost má dovolovat nasazení v offshore dopravě pro energetický průmysl, záchranné operace a převozy pacientů, nebo pro soukromé, komerční a business letání. Airbus slibuje dlouhý dolet, vysokou rychlost a úspornost, což má z H160 dělat nadřazený stroj. Na designu pracovali návrháři z Peugeot Design Lab, kteří vyhráli soutěž.

Airbus pro zákazníky připravuje i plnohodnotný letecký simulátor. Ten má být umístěn v simulačním centru Hellsim v texaské továrně Airbus Helicopters v druhé polovině roku 2025.

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Vrtulníky Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář