Cathay Pacific otestovalo SAF na cargo letech

11.07.2023

Dopravce během června použil udržitelné palivo na čtyřech letech. Dlouhodobě ho už používá při přepravách nových A350 z Evropy.

Cathay Pacific otestovalo SAF na cargo letech
Cathay Pacific otestovalo SAF na cargo letech (Zdroj: Aeroweb.cz)

Hongkongský dopravce Cathay Pacific je dlouhodobě jedním z největších propagátorů udržitelného leteckého paliva (SAF). Nyní jeho nasazení posunulo ještě dál a během června ho natankovalo do čtyř cargo letů. Šlo konkrétně o lety CX2076 7., 14. a 28. června ze Singapuru do Hongkongu a CX2074 30. června z Hongkongu na letiště Penang v Malajsii. Všechny cesty absolvoval Boeing 747, palivo dodala společnost ExxonMobil Asia Pacific Pte Ltd.

„Jedná se o důležitý milník pro Cathay Pacific a naše ambice být bezuhlíkoví do roku 2050,“ uvedl generální ředitel Cathay Group Ronald Lam. „Jako mezinárodní aerolinka máme vedoucí roli v dekarbonizaci leteckého průmyslu. Neustále zkoumáme nová řešení a voláme po hlubší spolupráci s partnery v boji se změnou klimatu.“ Palivo, které společnost použila, bylo vyrobeno z použitého oleje na vaření a splňuje evropské standardy ISCC. Oproti konvenčnímu palivu má snížit emise skleníkových plynů téměř o 90 %.

Nedávno začal udržitelné palivo používat i švédský regionální dopravce Västflyg (Zdroj: Västflyg)

 

„Těší nás spolupráce s Cathay Pacific na úspěšných dodávkách certifikovaného SAF do Singaporu,“ uvedl Ong Shwu Hoon, viceprezident palivové divize ExxonMobil pro Asii a Pacifik. „ExxonMobil neustále cílí na růst naší výroby paliv s nízkými skleníkovými emisemi a podpořit tak dekarbonizační cíle leteckého průmyslu.“

Do roku 2030 má 10% veškeré spotřeby paliva u Cathay Pacific tvořit právě SAF. Dopravce minulý rok spustil program na snížení uhlíkové stopy u business a cargo dopravy a aktuálně hledá další a další partnery, kteří by se k němu přidali. 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Udržitelnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář