Itálie se připravuje na stávky v dopravě

11.07.2023

Stávky v italské dopravě se nejspíše nevyhnou ani letectví. Krom zaměstnanců letišť je oznámily i dvě aerolinky.

Itálie se připravuje na stávky v dopravě
Itálie se připravuje na stávky v dopravě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Kdo se tento týden chystá (i letecky) cestovat do Itálie, by se měl připravit na možné komplikace. Na vině jsou ohlášené stávky italských zaměstanců, které omezí provoz nejen na železnicích, ale i v letectví. Konkrétně je vyhlášena všeobecná stávka pozemního personálu a check-in agentů na všech italských letištích, a to v sobotu mezi 10. a 18. hodinou. Řídicí letového provozu jdou ještě dál a stávkovat budou celých 24 hodin. Kromě toho plánují v této době protest také italští zaměstnanci nízkonákladových společností Vueling a Malta Air, která v Itálii provozuje mnoho letů pro mateřský Ryanair. Podrobnosti o jejich stávkách ale známy nejsou. Informaci přinesl portál Airways.cz.

Takto může v sobotu vypadat většina italských letišť (Zdroj: Artemio Mishkin, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-4.0)

 

Důvodem pro stávky je absence smlouvy mezi odbory a italskými úřady ohledně platů a pracovních podmínek. Ta poslední vypršela už před šesti lety a od té doby se nepodařilo vyjednat novou. Italský úřad pro civilní letectví ujišťuje všechny cestující, že lety mimo dobu stávky jsou garantovány.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář