Porouchaná A380 zastavila provoz na Gatwicku

12.07.2023

Letounu se při přistání ohnul přední podvozek a přišel o hydrauliku.

Airbus A380
Airbus A380 (Zdroj: Aviationsource)

Provoz na londýnském letišti Gatwick musel být v úterý ve 20:29 britského času na přibližně hodinu přerušen poté, co na ranveji uvízl Airbus A380-800 společnosti Emirates na cestě z Dubaje. 7 let starý stroj imatrikulace A6-EUN už tak měl hodinové zpoždění, po přistání ale zůstal stát na ranveji a neopustil ji dalších 45 minut.

Krátce po příjezdu pozemního personálu k letadlu se ukázalo, co je za problém. Letoun si dosednutím na ranvej ohnul přední podvozek, poničil si hydraulické vedení a podle webu Simpleflying.com se „okamžitě vypnul“. Stroj tak musel počkat na odtah a letiště muselo kvůli překážce na své jediné ranveji přerušit provoz. Některá letadla divertovala do Lutonu, další musela počkat na obnovení provozu.

Letadlo má hned několik sad kol (Zdroj: Aerospace manufacturing and design)

 

Celou situaci potvrdilo i tiskové oddělení letiště. „Ranvej byla večer na krátkou dobu uzavřena poté, co A380 Emirates provedla nouzové přistání. (Letoun) bezpečně přistál, ale kvůli potížím s podvozkem nemohl zatočit z ranveje a musel být odtažen. Náš tým se snažil dostat letadlo z ranveje jak nejrychleji to šlo.“

Letoun se podle webu Flight radar vydal do Dubaje 15 minut po půlnoci místního času, tři hodiny později oproti plánu. V cíli ale měl ztrátu jen 130 minut. 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář