Delta Air Lines vykázaly ve 2. čtvrtletí rekordní obrat

14.07.2023

Obrat americké aerolinky byl ve druhém letošním čtvrtletí dvouciferný. Může za to velký zájem o cestování.

Delta Air Lines vykázaly ve 2. čtvrtletí rekordní obrat
Delta Air Lines vykázaly ve 2. čtvrtletí rekordní obrat (Zdroj: Delta Airlines)

Letecký průmysl je letos opět velmi silný. Dokazuje to zpráva Delta Air Lines, která za uplynulé čtvrtletí vygenerovala obrat 15,5 miliardy dolarů a čistý zisk 1,8 miliardy. Čísla tak hravě pokryly ztrátový začátek roku, kdy byla společnost v mínusu o 363 milionů dolarů. Podle generálního ředitele aerolinek Eda Bastiana se jedná o historicky největší obrat a ziskovost za druhý kvartál.

Příčina těchto výsledků je jednoduchá. Letošní letní sezóna se očekává jako jedna z nejsilnějších i v porovnání s roky před koronavirovou pandemií. „Díky úžasné práci našeho týmu Delta v tomto rušném letním období nabízí našim zákazníkům silný provozní výkon a nejlepší službu,“ okomentovala hlava společnosti finanční výsledky. Firma díky tomu přepracovala celoroční odhad ceny akcií z 5-6 dolarů na 6-7 za jednotku. 

Nákup nových strojů A220 se ukazuje jako dobrá volba napříč celým světem (Zdroj: Airbus)

 

A podobně velká čísla dopravce očekává i v Q3. Oproti loňskému září by měl být podle prezidenta společnosti Glena Hauensteina obrat vyšší o 11 až 14 procent. Firma přitom stále není na 100 % své kapacity. Ta se u Delta Air Lines měří v dostupných mílích a společnost jich za druhý kvartál nabídla téměř 69 miliard. Cestující jich ale nárokovali jen necelých 61 miliard. Za nárust v kapacitě (podle Hauensteina jde až o 16 %) může hlavně dodávka dvanácti nových letadel. Aktuálně pak dopravce čeká ještě na 12 Airbusů A220 a jeden stroj A330-900neo.

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář