Čínský Airbus postihly silné turbulence

13.07.2023

Jeden cestující a jeden člen posádky utrpěli zranění krátce před přistáním. Turbulence poškodily i interiér letadla.

Stroj Air China
Stroj Air China (Zdroj: Wikimedia)

Lehká zranění u jednoho cestujícícho a jednoho člena posádky si vyžádaly silné turbulence, které v pondělí zasáhly let Air China 1524 ze Šanghaje do Pekingu. Airbus A330-343 (imatrikulace B-5916) s 218 osobami na palubě byl přibližně 30 minut od čínské metropole, když náhlý propad letadla vymrštil do stropu několik osob a předmětů. Letadlo se po přistání potkalo se zdravotnickými složkami, které oba zraněné převezly do nemocnice. Pasažér utrpěl poranění hlavy, člen posádky si pak pohmoždil žebra. Oba byli po ošetření propuštěni.

„První polovina letu byla relativně klidná. V posledních 30 - 40 minutách před přistáním se ale letadlo zničehonic propadlo. Všichni byli vyděšení a urychleně si sedali a poutali se,“ uvedla Lida Xing, která byla na palubě letu 1524. Příčina turbulence se stále vyšetřuje, její sílu ale lze vidět na fotografiích i videu uveřejněných na síti Twitter. V inkrimnovaný moment totiž vyletěl ke stropu neznámý objekt a urazil tabulku označující polohu nouzových východů.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Turbulence Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář