Černé skříňky z Brna budou hlídat letouny Boeing 737, 767 a 777

18.07.2023

Brněnská pobočka Honeywell Aerospace představila první černou skříňku, která má paměť 25 hodin. Nyní společnost získala typovou certifikaci na tři letadla Boeingu.

Zapisovač letových dat
Zapisovač letových dat (Zdroj: Honeywell Aerospace)

Nový hlasový záznamník a zapisovač letových dat Honeywell Connected Recorder-25 (HCR-25) získal typovou certifikaci pro letouny Boeing 737, 767 a 777. Ty jím budou nově standardně vybaveny už z výroby, instalovat si je mohou také provozovatelé již vyrobených letounů. HCR-25 je první certifikovaná černá skříňka na světě, která může být během letu online spojena se zemí prostřednictvím satelitů. Data o letu tak lze získávat průběžně. Přelomovou technologii vyvinul tým vědců a inženýrů společnosti Honeywell v Brně ve spolupráci se společností Curtiss-Wright.

Společnost Honeywell představila HCR-25, první certifikovaný „connected recorder“ na světovém trhu. Certifikace pro sériové letouny Boeing 737, 767 a 777 završila vývoj, na kterém experti brněnského výzkumného a vývojového centra Honeywell pracovali zhruba čtyři roky.

HCR-25 díky propojení se sítí Inmarsat a jinými satelitní sítěmi umožní leteckým společnostem mít okamžitý přehled o stavu letounu a dění v kokpitu. Propojení letounů se sítí Inmarsat je mimochodem další program, který řeší právě brněnské centrum Honeywell. Tým odborníků zde průběžně pracuje na vylepšeních, která letadlům dovolují být neustále připojená. Honeywell má v Brně k dispozici přímé propojení se sítí Inmarsat k testování novinek.

Nový FDR (vlevo) i CVR (vpravo) jako první splňují aktualizované požadavky EASA (Zdroj: Honeywell Aerospace)

 

Neustále dostupná data

Zařízení HCR-25 také vyhovuje nejnovějším předpisům Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) na minimálně 25hodinový zpětný záznam. Předpisy (tzv. mandáty) v souladu s EASA zavedla i řada dalších zemí po celém světě. HCR-25 zároveň s předstihem reaguje na další mandáty, které EASA teprve připravuje.

„Nový záznamník a zapisovač přináší aerolinkám řadu výhod. Díky neustálému spojení se zemí mají provozovatelé letadel další zdroj sběru dat. Mohou tak zefektivnit jejich údržbu a výkon. Pomocí HCR-25 jsou okamžitě dostupná všechna data, přenáší se v reálném čase a jsou tak k dispozici pro interní analýzy. HCR-25 například okamžitě pozná tzv. hard landing a dopravce může okamžitě reagovat předepsanou prohlídkou letadla. V případě nehody pak jsou všechna data okamžitě k dispozici. To může například zrychlit vyšetřování a pomoci zabránit dalším podobným nehodám,“ vysvětluje Tomáš Král, vedoucí oddělení Recorders společnosti Honeywell Technology Solutions Czech Republic.

Nové instalace i snadný upgrade

Brněnský tým vedle vývoje rekordéru a příslušného softwaru pracuje také na infrastruktuře, která se skládá z cloudových serverů, kde se data z letadel ukládají, analyzují a dál zpracovávají.  „Budeme se věnovat především úpravám HCR-25 podle požadavků jednotlivých zákazníků. Aktuálně připravujeme systém nabídek, který aerolinkám například umožní zvolit si, kam se budou data přenášet a jak se budou zpracovávat,“ dodává Tomáš Král.

Vedle instalací do nově vyrobených Boeingů 737, 767 a 777, pro něž je HCR-25 nyní standardním vybavením, je ideální také pro dodatečné aplikace (retrofity). Umožňuje snadný upgrade, který šetří čas na instalaci a snižuje náklady díky tomu, že je HCR-25 konstruovaný jako náhrada za jednotky Honeywell řady HFR5. Se společností Honeywell se na vývoji podílela společnost Curtiss-Wright.

Technické specifikace HCR-25 najdete na webových stránkách spoelčnosti.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář