Seniorka havarovala při přistání poté, co pilota postihly zdravotní potíže

20.07.2023

Při závěrečné fázi přiblížení Piperu 46-500 TP postihly zdravotní potíže 79 let starého pilota. Kontrolu nad strojem převzala žena, která při přistání stroj poničila. Přesto se nehoda obešla bez obětí.

Seniorka s letadlem nepřistála jemně
Seniorka s letadlem nepřistála jemně (Zdroj: nbcnews.com)

Podle webu Vineyard Gazette přistával 15. července krátce po třetí hodině Piper Meridian se dvěma osobama na palubě na Martha´s Vineyard Airport v americkém státě Massachusetts. Meridian vyrobený v roce 2006 původně vzlétl z White Plains-Westchester County Airport. V závěrečné fázi přiblížení začal mít pilot (majitel letadla) dosud nespecifikované zdravotní potíže. Pilotování Meridianu musela přavzít 68 letá žena, jež neměla žádné zkušenosti s létáním. S letadlem sice přistála, nicméně před přistáním nevysunula podvozek a nepřistála na dráhu, ale na travnatý pás vedle ní. Tvrdé přistání navíc přispělo k odlomení poloviny levého křídla. Poškozena je i vrtule a nejspíše i motor.

Nehoda Piper Meridian
Piper po těžkém přistáním / Foto: Ray Ewing 

„Pilotka" byla převezena do nemocnice s lehčími zraněními a tentýž den byla propuštěna. Pilota ve stavu ohrožení života transportoval do nemocnice v Bostonu vrtulník. Nehoda přerušila na dvě hodiny veškerý provoz na letišti (Na letišti kromě business letadel létají i American Airlines, Delta a JetBlue s letadly Embraer). Po odklizení letadla na bezpečné místo pro vyšetřování nehody se vrátil provoz do normálu.  

Zajímavostí je, že k nehodě došlo jen o den dříve před 24. výročím nehody Piperu Saratogy, při které zahynul John Fitzgerald Kennedy Jr., syn bývalého amerického prezidenta. K této nehodě došlo jen přibližně 12 kilometrů od místa „přistání" Meridianu z 15. července.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář