Španělští eko-aktivisté poničili na Ibize business jet

20.07.2023

Čtveřice aktivistů polila soukromý Embraer žlutočernou barvou a přilepila se k trupu.

Španělští eko-aktivisté poničili na Ibize business jet
Španělští eko-aktivisté poničili na Ibize business jet (Zdroj: Express UK)

Španělská policie minulý týden zatknula na letišti Ibiza čtveřici eko-aktivistů, kteří poničili zaparkovaný business jet. Trojice z hnutí Futuro Vegetal (Zeleninová budoucnost) a jeden příslušník Extinction Rebellion vylezli na Embraer Phenom 300E německé registrace a polili ho žlutočernou barvou, kterou má vlajka Futuro Vegetal. Nejméně jeden z nich se pak přilepil rukou k trupu letadla. Jak se ke stroji dostali, není známo. Vedení letiště na dotazy médií nereagovalo a policie aktivisty propustila.

Skupina aktivistů stroj polila barvou a následně se k němu přilepila (Zdroj: Futuro Vegetal)

 

Útoků na letiště a letadla samotná v poslední době přibývá. Minulý čtvrtek dvě skupiny z německé organizace Letzte Generation narušily provoz v Hamburku a Düsseldorfu přilepením k drahám, v červnu pak ta samá organizace pronikla na letiště v Syltu na severu země a vážně poničila zaparkovanou Cessnu Citation CJ1+. Extinction Rebellion a další organizace předtím v květnu napadla výstavu na veletrhu EBACE v Ženevě, kde minimálně jedno letadlo také poničila. 

Eko-aktivisté se těmito útoky snaží upozornit na znečišťování klimatu, na kterém se letecká doprava podle odhadů podílí přibližně ze tří procent. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář