AKTUALIZOVÁNO: Cestovky stahují klienty z Rhodosu

24.07.2023

Cestovní kanceláře musely během víkendu reagovat na silné požáry, které zachvátily řecký ostrov Rhodos. Vypravují se repatriační lety, další se ruší.

Požáry zachvátily značnou část ostrova
Požáry zachvátily značnou část ostrova (Zdroj: nbcnews.com)

13:10 – Doplnili jsme článek o vyjádření Smartwings

Oblíbená řeckou dovolenkovou destinaci Rhodos zachvátily plameny a české cestovní kanceláře v neděli narychlo oznámily stahování svých klientů zpět do Česka. Podle místní policie se tak rozjela největší evakuační operace v dějinách Řecka. Z ostrova v pondělí ráno odletěl repatriační speciál, další lety budou následovat.

Speciálně vypravený let QS2223 společností Smartwings měl z ostrova odletět v 8:40 tamního času. Situace na ostrově je ale natolik vážná, že letoun vzlétl až o dvě hodiny později, minutu před plánovaným příletem do Prahy. V 10:30 českého času se stroj podle serveru Flight radar 24 nacházel stále nad řeckým mořem. Krátce po něm odstartoval další let, který zamířil do Pardubic.

Většina ostrova je zahalena těžkým kouřem (Zdroj: Sky News)

„Letecká společnost Smartwings okamžitě zareagovala na vzniklou situaci a během 12 hodin vypravila celkem 6 záchranných letů na řecký ostrov Rhodos (z toho byly tři repatriační lety pro české CK),“ uvedla na dotaz redakce tisková mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. „Vypravit takto narychlo speciální lety, navíc v nejvyšší sezóně, kdy provozujeme přes 200 letů denně, vyžaduje velkou flexibilitu (vyčlenění kapacity a tomu přizpůsobení letových řádů, vyřízení potřebných povolení, zajištění posádek pro uskutečnění těchto letů, aj.).“

Příčinou požáru je podle spolupracovnice Radiožurnálu Soňy Dorňákové-Stamu skládka, která začala hořet na severozápadě ostrova. „Ta je důvodem toho, proč shořelo už přibližně 5000 hektarů. Úřady uvádějí, že je zasažená obrovská část ostrova a že se obávají, že se požár rozšíří až úplně na jih, což by byla naprostá katastrofa,“ dodala s tím, že zatím nejsou zprávy tom, že by Řecko žádalo o větší mezinárodní pomoc. Kvůli prudkému větru se šíření požáru nedaří zastavit ani v jednom ze tří směrů, kterými se šíří. V plamenech není jen severní část ostrova. 

Mapa požáru podle snímku ze satelitu Kopernikus (Zdroj: Greek Reporter)

Část textu o Letišti České Budějovice byl smazán kvůli nepřesným informacím, za které se omlouváme.  

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář