Piper Aircraft hlásí zvýšený zájem o letadla

27.07.2023

Výrobce letadel Piper oznámil na veletrhu EAA AirVenture, že letos plánuje doručit o více jak třicet letadel více jak loni.

Piper Aircraft hlásí zvýšený zájem o letadla
Piper Aircraft hlásí zvýšený zájem o letadla (Zdroj: Piper Aircraft)

Výrobce letadel Piper Aircraft na probíhajícím americkém veletrhu EAA AirVenture oznámil, že během letošního roku plánuje doručit 270 letadel, což je o 34 strojů více, než v loňském roce. Viceprezident společnosti Rona Gunnarson dokonce současný stav trhu popsal jako „nejlepší, který kdy kdo viděl.“

Zásoby nově vyrobených Archerů, Seminolesů i M-class jsou podle Gunnarsona údajně „blízko nule“, u použitých letadel M-class pak jsou pod třemi procenty. Současný stav trhu je tak prý „požehnáním a kletbou zároveň“, protože nutí firmu držet se při zemi a neusnout na vavřínech. O letadla je podle Gunnarsona zájem hlavně na výcviky. V projevu zmínil školu Blue Line Aviation, která si jich měla obejdnat 115. Velká poptávka je i o stroje Archer DX, a to hlavně z Indie. Tamní trh je pro Piper Aircraft jeden z nejrychleji rostoucích. 

O stroje Archer DX je velká poptávka v Indii (Zdroj: Flying Magazine)

 

 

Piper na zvýšený zájem podle Gunnarsona reagoval modernizací továrny a vybavení za celkem 30 milionů dolarů. Nově tak jsou produkční linky vybavené robotickými svářeči a 3D tiskárnami. Společnost díky tomu může vytvořit strojní divizi, která bude krom výroby letadel Piper přijímat i externí zakázky.

Výrobní haly společnosti prošli modernizací (Zdroj: Piper Aviation)

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář