Diamond získal certifikaci pro DA50 RG

28.07.2023

Diamond Aircraft uspěl u Federálního úřadu pro letectví a jejich nové letadlo tak dostalo zelenou.

Diamond DA-50 RG
Diamond DA-50 RG (Zdroj: Diamond Aircraft)

Federální úřad pro letectví (FAA) udělil firmě Diamond Aircraft certifikaci na jejich nové jednomotorové letadlo DA 50 RG. Firma to oznámila v úterý na veletrhu EAA AirVenture, kde také slavnostně předala první hotový kus. Certifikát společnosti předal sám ředitel odboru FAA pro certifikace letadel Lirio Liu.

„Jaký to nádherný den.“ rozplýval se šéf Diamond Aircraft Group Liqun Zhang. „Revoluční DA50 RG se těší neuvěřitelně chvále od všech, kteří s letadlem létají. Kombinace velikosti kabiny, přínosu, výkonu a efektivity, při použití motorů šetrných k přírodě, dělá z letadla ideální stroj pro americký trh.“ Dodal také, že stroj bude dobrým přírůstkem do rodiny už existujících letadel Diamond, které hojně využívají letecké školy po celém světě.

Letoun pohání 300 koňový motor Continental CD-300 (Zdroj: Diamond Aircraft)

 

„Nedočkavě jsme čekali na tento milník a jsme extrémně hrdí, že můžeme nabídnout tento skvělý letoun vedle našich populárních jedno i vícemotorových strojů. Rádi bychom také pogratulovali Continental Aerospace Technology k zisku FAA certifikace na motory CD-300, které pohání naši DA50 RG,“ dodal Zhang.

DA50 RG udává dolet 1 520 km a spotřebu 30,2 l/h při cestovní hladině FL180 a 45% výkonu. Maximální rychlost je 335 km/h TAS, cestovní (v hladině FL140) pak 319 km/h TAS. Vystoupat může na hranici FL200. Stroj má délku 9,24 m, výšku 2,95 m a rozpětí křídel 13,41 m. Kabina pojme až pět osob, MTOW je bez jednoho kilogramu dvě tuny (užitečná váha je 559 kg). Je vybaven systémem Garmin G1000NXi a nabízí automatický Flight Control System, spolu s dalšími funkcemi. 

Kokpit od Garminu slibuje dokonalý přehled nad stavem letadla (Zdroj: Diamond Aircraft)

 

Společnost uvedla, že už má na stroj několik objednávek. První stroj dodala už v rámci veletrhu, a to společnosti Premier Aircraft Sales, dealerovi Diamond Aircraft pro americký trh. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář