Catalina Aircraft plánuje vyrábět novou verzi legendárního hydroplánu

27.07.2023

Ikonická „létající loď" známá z období druhé světové války se nejspíše dočká obnovení výroby. Firma z Floridy plánuje vyrábět modernizovanou verzi letadla PBY-5A Catalina. První letadla mají potenciální zákazníci dostat v roce 2029.

PBY Catalina
PBY Catalina (Zdroj: warbirdsnews,com)

Námořní letadlo Catalina se pravděpodobně dočká překvapivého obnovení výroby, a to pod označením NGAA (Next-Generation Amphibious Aircraft) Catalina II. Catalina Aircraft chce novou verzí hydroplánu z 30. let minulého století mimo jiné vyhovět americké armádě, která nedávno vyjádřila zájem o nové námořní letadlo. Podle vedení společnosti ale mají o letadlo zájem i jiné subjekty. Potenciální zákaznící by měli obdržet nová letadla kolem roku 2029.

Prezident společnosti Lawreence Reece uvedl: „Zájem o znovuzrození legendárního hydroplánu je obrovský. Schopnosti této modernizováné verze nabízí možnost provádět spoustu specifických misí a působení na různých trzích, tím tak potvrdí dědictví Cataliny." K tomu ještě Reece dodal, že letadlo bude mít moderní motory a avioniku, umožňující letadlu schopnosti neporovnatelné s ostatními hydroplány na trhu.

PBY Catalina
Konstrukce letadla z 30. let minulého století najde uplatnění i 90 let později / Zdroj: letadlanaplatne.cz 

Podle zveřejněných údajů se má vyrábět vojenská i civilní verze. Civilní verze přepraví až 34 cestujících nebo 5 443 kg nákladu. Vojenská verze má mít MTOW o necelé čtyři tuny větší, konkrétně 18 143 kg. 

Původní Conoslidated PBY Cataliny se vyrobilo 3 276 kusů. Během druhé světové války sloužil jak u západních spojenců, tak i například v Sovětském svazu. Američané používali Catalinu převážně proti německým ponorkám ve vodách Atlantického oceánu a také při průzkumu v bojích proti Japoncům v Tichém oceánu. Letadlo ale našlo využití i civilním sektoru. Z leteckých společností ho na svých trasách využívaly americký Pan Am nebo australský Quantas, který využíval hydroplán na trase mezi Perthem a Kolombem, hlavním městem tehdejší britské kolonie Cejlonu.

Jak jméno napovídá, Catalina Aircraft nebude začínat od nuly, neboť společnost drží typový certifikát letadla a již 14 let zajišťuje letuschopnost dochovaných Catalin. 

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Výroba letadel


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář