AKTUALIZOVÁNO: V NASA ztratili kontakt s Voyager 2

04.08.2023 2 příspěvky

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) se snaží zachytit signál sondy Voyager 2. Před týdnem s ní totiž Američané ztratili kontakt, když vyslali chybný příkaz, který vychýlil anténu tak, aby směřovala dva stupně od Země. Tato změna znamenala přerušení veškerého kontaktu. Družice je od zemského povrchu vzdálená miliardy kilometrů.

AKTUALIZOVÁNO: V NASA ztratili kontakt s Voyager 2
AKTUALIZOVÁNO: V NASA ztratili kontakt s Voyager 2 (Zdroj: RNZ)

AKTUALIZACE: NASA během víkendu oznámila obnovení ztraceného spojení. Zařízení prý pracuje normálně a zůstává na očekávané trajektorii. 

V těchto dnech se NASA pokouší o obnovení kontaktu. Byť se ji ho zatím nepodařilo plně obnovit, záchranná akce dostala nový impuls poté, co techničtí vědci zachytili signál z Voyager 2. Ten byl zachycen "náhodou" při rutinním skenování vesmírné oblohy, což uvedla sama NASA a dodala, že družice není poškozena. Konkrétně to uvedla Suzanne Doddová, vedoucí projektu.

Signál tedy agenturu ujistil, že sonda stále funguje, zatím ale nereaguje na nové příkazy. To bude cíl dalších pokusů o spojení, které by měly přijít v rámci dní. Úkol dostal na starost tým okolo antény Canberra, která je součástí systému NASA pro vzdálený vesmír. Američané zároveň připouští, že pokus o navázání kontaktu je velmi riskantní. Pokud nevyjde tato záchranná mise, inženýři budou muset počkat až do října, kdy se sonda sama automaticky resetuje a obnoví komunikaci. I při rychlosti světla by ale trvalo softwarovým příkazům vyslaným ze Země 18 hodin, než by se k sondě dostaly.

Úctyhodná čísla mise Voyager 2 (Zdroj: NASA)

 

Voyager 2 patří mezi dvojici sond, které byly na oblohu vpuštěny v rozmezí několika týdnů v roce 1977, aby pořídily snímky Jupiteru a Saturnu. Jejich mise se ovšem protáhla a obě stanice byly vyslány dále do mezihvězdného prostoru, čímž se staly nejvzdálenějšími lidmi vyrobenými objekty od Země. Rekord momentálně drží stanice Voyager 1, která je v nepřerušovaném kontaktu se Zemí. Aktuálně je vzdálená přes 15 miliard kilometrů.

Obě sondy Voyager se za více než 40 let své mise potýkaly s mnoha závadami. První z nich při cestě k Jupiteru chybně přepnula záložní rádiový příjmač. Když jej inženýři přepnuli zpět, příjmač vyhořel. Voyager 2 se zase potkal se zaseknutím kamerové plošiny, o něco později v roce 2010 se potom objevila závada, která dočasně ovlivnila klíčové vědecké údaje.

V NASA tak doufají, že tento problém se zařadí po bok těch, které se v minulosti podařilo vyřešit. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Mise Voyageru

07.08.2023 v 10:03 Radek

Voyager nadale vysila, ale posila data a posloucha 2 stupne mimo. Vzhledem ke vzdalenosti neni mozne poslat mu prikaz k restartu, protoze ho nezachyti - zkusili to a nevyslo to. Takze musi pockat na automaticky restart v rijnu. Voyager 1 dostal za ukol nejlepsi prulet kolem Saturnu, proto dalsi telesa uz nenavstivil a je nejvzdalenejsi a nejrychlejsi sondou (Saturn mu dodal vyssi rychlost). Voyager 2 po uspechu Voyageru 1 poslali na Grand tour - velky prulet kolem Uranu a Neptunu. Grand tour byla puvodne v planu, NASA ale nedostala dost penez a tak zustal jen v moznostech, co kdyby. Nakonec to vyslo. Voyager 2 nasmerovali k Uranu, od Saturnu tak ziskal mensi rychlost nez V1. Zapomina se ale na Pioneer 10 a 11. A aspon zminka o New Horizons.

Odpovědět

Kontakt

07.08.2023 v 12:27 Radek

No vidite, puvodne se mel Voyager 2 restartovat az v rijnu, ale 70 m antena DSN v Canbere poslala tak silny signal, ze i vychylena antena ho na vzdalenost temer 20 miliard km prijala a Voyager 2 se spravne zorientoval - ted uz posila data normalne.

Odpovědět

Přidat komentář