Voyager Space a Airbus spolu vybudují vesmírnou stanici

05.08.2023

Voyager Space a Airbus spolu vybudují vesmírnou stanici
Voyager Space a Airbus spolu vybudují vesmírnou stanici (Zdroj: Space.com)

Společnost Voyager Space spojí síly s Airbus Defence and Space v rámci společného projektu na vývoji komerční vesmírné stanice Starlab. Podle nynějších plánů by do vesmíru měla vzletět v roce 2027. Společnosti tuto novinku oznámily 2. srpna, obě se budou podílet na jejím vývoji a provozu. Tímto krokem tak navazují na lednovou dohodu, kdy si Voyager vybral pro poskytování technické podpory pro tehdy ještě navrhovanou stanici právě Airbus. 

„Tento transatlantický podnik s působností na obou stranách oceánu spojuje zájmy jak naše, tak Voyageru a všech vesmírných agentur,“ uvedl v tiskové zprávě Jean-Marc Nasr, vedoucí oddělní kosmických systému v Airbusu. „Naše týmy se nyní plně soustředí na vytvoření bezkonkurenční vesmírné destinace, a to jak z technologického, tak obchodního hlediska.“

Ani jedna ze stran podílejících se na nově vznikajícím projektu neuvedla finanční podrobnosti nebo podíly ze zisků. Starlab ale bude řízen ze Spojených států, proto se dá očekávat, že většina připadne Voyager Space.

Stanice bude oproti ISS razantně menší (Zdroj: Starlab)

 

Účast Airbusu slibuje projektu zapojení také evropských vlád a vesmírných organizací, jako je například Evropská kosmická agentura (ESA). Ohledně zapojení těchto organizací vyjádřili představitelé americké strany nadšení s odkazem na to, že například s ESA sice mají dobré vztahy, mnohem lepší má ale pochopitelně Airbus a bude v lepší jednací pozici. 

Voyager Space také uvedl, že nemá informace o plánech ESA po ukončení původní stanice ISS, nicméně v minulosti již zavrhla možnost vysílat své astronauty na čínskou vesmírnou stanici Tiangong. Tudíž její jedinou možností nyní bude spolupráce s komerčními stanicemi, jako je Starlab. 
Projekt se také může opřít o podporu ze Spojených států. Od NASA získal v prosinci roku 2021 dohodu Space Act v hodnotě 160 milionů dolarů na podporu počátečních konstrukčních prací na Starlabu. Partnerem projektu je krom Airbusu například i síť hotelů Hilton.

Vznikající stanice se podle obou zapojených stran zapojí spíše na výzkumné práce, nežli na turistiku.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář