Honeywell koupila od Saabu HUD divizi

09.08.2023

Americká firma Honeywell oznámila akvizici heads-up display divize švédského Saabu. Obě firmy budou na dalším vývoji spolupracovat.

HUD systém od Saabu bude dostupný v kokpitech Anthem a Primus Epic
HUD systém od Saabu bude dostupný v kokpitech Anthem a Primus Epic (Zdroj: Honeywell)

První krok nového partnerství bude začlenění HUD systému do přístrojové desky Anthem, kterou Honeywell vyrábí a testuje na stroji Pilatus PC-12. Dostupné mají být i jako retrofit pro systém Primus Epic. Podle dohody budou obě společnosti spoulupracovat na vývoji a zabezpečení vrobního provozu. Honeywell si od systému slibuje krom větší bezpečnosti a ulehčení práce pilotům i úsporu paliva a urychlení letů.

„Heads-up displeje jsou klíčovou nabídkou pro letecký proůmysl a osvědčily se v oblastech snížení pilotní zátěže, navýšení situačního přehledu a zlepšení cest k letištím díky vylepšenému zobrazovacímu systému a větší bezpečnosti,“ uvedl Vipul Gupta, viceprezident a generální manažer avioniky u Honeywell Aerospace. „Začlenění HUD do naší široké nabídky avionik poskytne našim zákazníkům v komerční avionice, letecké dopravě a obranným segmentům skvělý bezpečnostní nástroj, který může být obzvlášť užitečný při vzletech a přistáních, které jsou nejnáročnější fáze letu.“

Přístrojová deska Anthem od Honeywellu prošla tento rok prvními testy (Zdroj: Honeywell)

 

Výrobce, s pobočkou i v České republice také uvedl, že přidání HUD technologie umožní nabídnout zákazníkům „harmonizovaný“ kokpit. Systém umožňuje pilotům sledovat výhled z oken bez nutnosti sledování přístrojů.

Navázání spolupráce si pochvaluje i samotný Saab. „Věříme, že tato dohoda spojí Saab a Honeywell jako dlouhodobé partnery a zvýší příležitosti na trhu,“ řekl viceprezident a šéf business části Surveillance Saabu Carl-Johan Bergholm.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář