EASA schválila LPV modifikaci pro Saab 2000

16.08.2023

Evropský letecký regulátor schválil modifikaci LPV systému pro Saab 2000. Stroj tak s ním bude moci provést přesné přiblížení tam, kde není ILS.

LPV panel pro Saab 2000
LPV panel pro Saab 2000 (Zdroj: TAM)

Společnost Täby Air Maintenance (TAM) získala od evropského úřadu EASA certifikát pro svou sadu na jednoduchou instalaci LPV systému do strojů Saab 2000. LPV, nebo-li localiser performance with vertical guidance, stroji umožní velmi přislá přiblížení k letištím, kde starší systém ILS byl nahrazen řešením LPV založeným na GPS. Tento typ přiblížení bude totiž od příštího roku povinný v celé Evropské Unii, stroj tedy nové přístroje nutně potřeboval. Modifikace byla na míru vyráběna ve spolupráci s kanadskou společností CMC Electronics a současné rozložení kokpitu prakticky nenaruší. Přístroje byly testované celé letošní jaro. Aktuálně se čeká ještě na certifikaci u americké FAA, testy probíhaly paralelně pro oba úřady.

LPV technologie spoléhá na rozdíl od rádiového ILS na GPS data, oproti LNAV/VNAV ale vykrývá menší prostor kolem dráhy a více před ní. To ovšem způsobuje problémy u letových úřadů, které se nemůžou dohodnout, zda systém zařadit mezi řízený nebo neřízený způsob přiblížený. Podle ICAO systém splňuje podmínky pro CAT-1 přiblížení, FAA je ale kritičtější a technologii považuje jako „něco mezi“.  

Dnes se používají tři technologie pro řízený sestup. Každá funguje drobet jinak (Zdroj: Flugblogg)

 

 

Švédská společnost TAM se specializuje na modifikace, přestavby, podporu a údržbu regionálních aerolinek. Oceňovaná je za přestavby Saabů 340 a 2 000 na cargo letouny. V provozu je od roku 1989 a sídlí na letišti Täby Örebro Airport, 200 km západně od Stockholmu. Krom Saabů se specializuje i na ATR 72.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář