Na letišti ve Frankfurtu se potýkali se záplavami

19.08.2023

Silné deště v části Německa způsobily záplavy a vedly k desítkám zrušených letů do a z frankfurtského letiště, které dlouhodobě platí za nejvytíženější v zemi. Nepříjemnosti se dotkly především letů Lufthansy nebo AeroLogic, specializující se na přepravu carga. S největšími potížemi spojenými s počasím se tamní letiště potýkalo ve středu.

Letiště ve Frankfurtu
Letiště ve Frankfurtu (Zdroj: AP)

Videa kolující po sociálních sítí ukazují, že někteří cestující kvůli záplavám nemohli vystoupit z letadel, které ve Frankfurtu stihly přistát ještě před bouří. Kvůli počasí bylo do jedenácté hodiny večerní zrušeno 70 letů. Podle mluvčího letiště muselo také 23 letů divertovat na jiná letiště. Odhadem se tato přerušení v provozu dotkla více než tisícovky cestujících.

Na letišti nebyla hlášena žádná zranění ani výraznější poškození některého z letadel. Cestující nebudou mít nárok na kompenzaci za zpoždění, neboť počasí se nepočítá mezi události způsobené člověkem.

Německá meteorologická služba (DWD) ve středu dopoledne vydala varování před silnými bouřkami pro spolkovou zemi Hesensko, do které patří právě Frankfurt. DWD vydala další varování na čtvrtek, kdy přišel další silný déšť o intenzitě až 40 litrů na metr čtvereční v krátkém časovém úseku. 

Události týkající se nepřízně počasí přišly pár dní poté, co největší německé letiště oznámilo, že v červenci stihlo odbavit šest milionů cestujících, což je rekord od začátku pandemie. Červenec standardně patří mezi nejvytíženější měsíce, i tak ve Frankfurtu zaznamenali meziroční nárůst až o 20 %.

Ve Frankfurtu se dvěma terminály pro cestující odbaví ročně téměř 70 milionů cestujících do 300 destinací po celém světě. Němci se mohou těšit také z rozmachu cargo dopravy, která také vykazuje meziroční nárůst. Aerolinky pak do Frankfurtu navyšují kapacity letů, například Asiana nasadila na linku Airbus A380. Super jumbo chce do této lokality příští léto pravidelně posílat i Singapore Airlines.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář