Americká armáda bude mít síť podobnou Starlinku

22.08.2023

Americká agentura pro rozvoj vesmíru (SDA) podepsala kontrakt na vybutování satelitní mesh sítě. Celkem jich bude na nízké orbitě přes sedmdesát.

Grafická ukázka propojenosti transportní vrstvy Tranche 2
Grafická ukázka propojenosti transportní vrstvy Tranche 2 (Zdroj: Northrop Grumman)

Kontrakt na 72 satelitů dostaly společnosti Northrop Grumman a Lockheed Martin a rozdělí si práci přesně na půl. Zatímco první jmenovaný dodavatel obdrží přibližně 733 milionů dolarů (16,1 miliardy korun), tak Lockheed vyinkasuje o 83 milionů (1,8 miliardy korun) více. Kdo bude satelity na orbitu vynášet, ani přesné specifikace nejsou známy.

Družice budou součástí Tranche 2, velké sítě SDA mezi sebou komunikujících satelitů pro zajištění globální sítě pro šifrovanou komunikaci, detekci raket a jiných hrozeb. Skládá se ze dvou vrstev - transportní (kam budou patřit i tyto stroje) a sledovací. Na orbitu budou vynášeny ve skupinkách po dvanácti, první tucet by měl podle plánu startovat v září 2026. Síť bude mít různé provozní sektory, lišící se počtem satelitů. Zatímco tyto satelity budou tvořit sektor beta, alfa bude mít až stovku družic.

„Jsme nyní pevně ve fázi nákupu (strojů) pro síť Tranche 2 systému PWSA (proliferated warfighter space architecture - pozn. red.) s dodáním v roce 2026,“ uvedl ředitel SDA Derek Tournear. „Tranche 2 přináší globální podporu schopností sítě Tranche 1 a přidává taktické datové spojení pro budoucí mise.“ Zmíněná síť Tranche 1 se začala budovat v únoru 2022 a opět si práci rozdělily Northrop Grumman a Lockheed Martin, tentokrát ale mezi sebe přibraly ještě York Space Systems. Každá firma vyrobí 42 satelitů pro transportní vrstvu Tranche 1, Northrop Grumman pak ještě 14 kusů navíc pro sledovací část.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Vesmír


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář