Obnoví se linka Ostrava–Praha? Kraj o tom chce jednat

05.09.2023

Moravzkoslezský kraj hledá způsob, jak zvětšit na letišti v Mošnově osobní dopravu. Jednat chce i o obnovení vnitrostátní linky do Prahy.

Terminál letiště v Mošnově
Terminál letiště v Mošnově (Zdroj: Charter Advisory)

Mezi Letišti Václava Havla a Leoše Janáčka bylo pravidelné letecké spojení naposledy na přelomu let 2020 a 2021. Polský dopravce LOT tehdy prodloužil do hlavního města svou stálou linku Ostrava–Varšava. O opětovném napojení teď chce letiště a Moravskoslezský kraj jednat jak s Polskem, tak s Prahou. Informaci České televizi potvrdil náměstek hejtmana kraje pro dopravu Radek Podstawka.

Linku Varšava-Ostrava obsluhuje LOT stroji Embraer E170 (Foto: LOT.com - Kamil Wrzosek)

 

„Jedná se s firmou LOT, která už létá Ostrava–Varšava, ale zatím jsme v počátcích jednání a zkoušíme, jestli by to vyšlo, nebo ne,“ uvedl Podstawka. Dodal také, že ačkoliv Ostrava během loňského roku odbavila přes 285 tisíc cestujících, cargo dopráva stále generuje více zisku.

Jak uvedl portál Zdopravy.cz na začátku srpna, mezi polskou aerolinkou a krajem existuje marketingová smlouva na propagaci Slezska za více než 100 milionů korun. Kraj si od ní slibuje propojení Ostravy se světem, součástí smlouvy tak jsou položky jako reklamní banner na stránkách dopravce pro americký trh, reklamní spot do palubního zábavního systému či vlastní reklamu kraje na dvou letadlech. Za každý let do Mošnova navíc dopravci platí 20 tisíc korun, týdně to dělá 100 tisíc.

Dříve tradiční linka ČSA

Spojení dvou metropolí tradičně zajišťovaly České, potažmo Československé, aerolinie od roku 1935 až do prvních lednových dnů 2019. Létalo se letadly ATR 42, kterých se ale dopravce zbavil. Nasazení proudových letadel pak ČSA nedávalo smysl po ekonomické stránce. Aerolinie postrádaly na lince i obchodní potenciál či předpoklad dalšího růstu poptávky. Dnes tak mezi oběma městy létá pouze privátní a charterová doprava.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář