Americké ministerstvo zahraničí schválilo objednávku Polska na vrtulníky Apache

06.09.2023

Americké ministerstvo zahraničí dalo v průběhu srpna zelenou největšímu potenciálnímu kontraktu na vývoz bojového vrtulníku AH-64 Apache společnosti Boeing. Zakázku má v případě schválení dalšími orgány obdržet Polsko.

Bojový vrtulník AH-64 Apache
Bojový vrtulník AH-64 Apache (Zdroj: US Army)

Varšava od amerického výrobce požaduje 96 strojů, více než 1 800 Hellfire raket pro použití vzduch-země a 400 raket Lockheed Martin Joint. Cena zmíněného se pohybuje kolem 12 miliard dolarů. 

Polská vláda podala žádost o nákup bojových vrtulníků před téměř rokem. Zpočátku se rozhodovala mezi Bell AH-1Z Viper (které zavádí do výzbroje i česká armáda), volba však padla na zmíněný Apache. Ten je totiž kompatibilní s tankem M1 Abrams, jehož objednávku Polsko také učinilo. Oba stroje se doplňují, ať už jde o palebnou sílu, senzorové technologie pro krytí a pohyb nebo celkovou bojovou sílu. 

Součástí zakázky je také 37 stožárových radarových souprav Lockheed/Northrop Grumman Longbow pro řízení palby. To naznačuje, že by Polsko mohlo provozovat Apache podobným způsobem jako americká armáda, kdy jeden letoun s tímto radarem detekuje cíle a sdílí informace s ostatními. Polským Apachům, pokud dojde k finálnímu schválení objednávky, která nyní míří do kongresu Spojených států, nebudou chybět ani rakety vzduch-vzduch Raytheon Stinger s naváděcími komplety.

Bell AH-1Z Viper byl jedním ze dvou strojů, mezi kterými se polská vláda rozhodovala.
Volba na něj nakonec nepadla. (Zdroj: flightglobam.com)

Ministerstvo obrany Spojených států uvedlo, že případná realizace této dohody zlepší bezpečnost spojenců v NATO a označilo Polsko za "sílu, která podporuje politickou stabilitu a hospodářský pokrok v Evropě." Flotila vrtulníků Apache by prý také poskytla potřebnou sílu k případnému odrazení nepřátel a zvýšila možnost účastnit se operací NATO v regionu

Polsko modernizuje armádu po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V letce nahrazuje bojové vrtulníky Mi-24/35 sovětské výroby, několik z nich navíc bylo posláno jako vojenská výpomoc právě na Ukrajinu. V rámci obnovy a modernizace vzdušných bojových sil Polsko aktuálně jedná o letounech Leonardo AW149. Pořídit chce také Sikorsky S-70M Black Hawk. 

Pokud dojde k finalizaci celé objednávky, Polsko se stane největším provozovatelem vrtulníků AH-64 Apache mimo území Spojených států. Největším exportním zákazníkem je momentálně Velká Británie, která má rozjednanou objednávku na celkem 50 kusů.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář