Američtí mariňáci postrádají opuštěnou F-35

19.09.2023 2 příspěvky

Americká armáda pohřešuje bojový letoun F-35 poté, co se pilot musel katapultovat. O pomoc žádají i veřejnost.

Letoun F-35 byl k vidění i na letošních Dnech NATO
Letoun F-35 byl k vidění i na letošních Dnech NATO (Zdroj: Lukáš Trtílek)

Pohřešovaný bojový letoun F-35B byl součástí dvoučlenné formace z 501. výcvikové útočné letky, která odstartovala z domovské základny Beeaufort v Jižní Karolině. Zatímco druhý pilot přistál bez problémů zpět na základně, jeho kolega se musel katapultovat kvůli blíže nespecifikovaným problémům. Pro tyto případy je standardní postup zapnutí autopilota, který zajistí, že letoun havaruje v neobydlené zóně. 

S nadsázkou se ale nyní dá říct, že nejmodernější stealth technologie fungují skvěle i po havárii. Americká armáda totiž vyhlásila po stroji oficiální pátrání a skrze sociální síť X vyzývá k zapojení i veřejnost. „Spolupracujeme se základnou Beaufort na lokalizování F-35, která měla nehodu. Pilot se bezpečně evakuoval (a byl převezen do místní nemocnice. Jeho stav by měl být stabilizovaný - pozn. red.).Pokud máte jakékoliv informace, které by mohly týmům pomoci nalézt F-35, kontaktujte obranné operační centrum základny,“ stojí v prohlášení vojenské základny v Charlestonu. Podle seržantky Heather Stantonové byl letoun namířen na jezera Moultrie a Marion severně od Charlestonu.

Letoun by se měl nacházet v okolí dvou jezer u Charlestonu (Zdroj: Google Maps)

Zveřejněním prosby o pomoc si ale armáda spíše uškodila. Místní kongresmanka Nancy Maceová vznesla na síť X útočný dotaz: „Jak sakra můžete ztratit F-35? Jak je možné, že v ní není sledovací zařízení a my očekáváme od lidí co? Že najdou stíhačku a vrátí jí?“ Není ale asi nutné dodávat, že podstatou stealth technologie je, aby letoun – i když jen ve vzduchu – nebyl tak snadno lokalizovatelný. 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Vrak nalezen

19.09.2023 v 11:50 Radek

Vrak uz byl nalezen. Nancy by si mela uvedomit, ze sledovaci zarizeni muze selhat nebo vypnout pri katapultazi. Dulezitejsi je sledovat pozici pilota nez letadla. Letoun udajne pokracoval v letu autopilotem - mozna se zapnul pri katapultazi. Duvod katapultaze je nejasny, letoun ale temer jiste nebyl v poloze s automatickou katapultazi (start a vertikalni pristani).

Odpovědět

neviditelna

19.09.2023 v 12:29 igi

chceli neviditelnu? maju neviditelnu! :)

Odpovědět

Přidat komentář