Korean Air daroval americkému muzeu jumbo

22.09.2023

Kalifornské vědecké centrum obdrželo od Korean Air velmi cenný dar. Krom 25 milionů dolarů dodá expozici letectví i Boeing 747.

Walter Cho (vlevo) a zástupce Kalifornského vědeckého centra drží v rukách smlouvu o spolupráci
Walter Cho (vlevo) a zástupce Kalifornského vědeckého centra drží v rukách smlouvu o spolupráci (Zdroj: Korean Air)

Ikonické letadlo bude k vidění v Samuel Oschin Air and Space Center v Los Angeles, které právě prochází přestavbou. „Jumbo jet“ bude součástí cca. dvacítky strojů, včetně např. kluzáku bratří Wrightů z roku 1902, Harrieru T4 nebo bojového letounu F-100 Super Saber. Dohromady má výstava zabrat téměř dva hektary.

Při středečním slavnostním podpisu smlouvy předseda představenstva aerolinky Walther Cho uvedl, že právě Los Angeles bylo historicky první americkou destinací, kam dopravce začal létat. „Oblast Los Angeles přivítala naší aerolinku a je ctí to této skvělé komunitě vrátit.“ 

Vystavená letadla doplní audiovizuální a interaktivní prvky. Uvnitř B747 bude kino, skrze které se návštěvníci budou moci proletět z LA do korejského Soulu. Chybět nebude ani laboratoř s větrným tunelem, kde se naučí o fyzice, inženýrství nebo designování letadel. 

Muzeum ale hodlá stoupat ještě výše a nebudou tak chybět sekce Vesmír a Shuttle, odkazující na legendární raketoplány. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář