Dlouholetý partner Smartwings požádal o ochranu před bankrotem

26.09.2023

Letecká společnost iAero Airways, dříve známá pod jménem Swift Air, požádala o ochranu před bankrotem. Podle vedení společnosti tento krok nijak neohrozí všestranný provoz společnosti, protože věřitelé schválili finanční podporu společnosti.

Je nejisté jestli budou na obloze dál k vidění Boeingy v těchto barvách
Je nejisté jestli budou na obloze dál k vidění Boeingy v těchto barvách (Zdroj: Ganbaruby, CC BY-SA 4.0 , přes Wikimedia Commons)

Timothy Rainey, prezident iAero Airways oznámil, že firma zažádala o ochranu před bankrotem. Ve svém oznámení zdůraznil optimismus v budoucnost společnosti. Největší naději vidí v tom, že věřitelé schválili výpomoc ve výši 22,5 milionu dolarů, což umožní v krátkodobém měřítku standartní provoz společnosti, než se sama dostane zpátky do finanční stability. 

Letecká společnost má nyní ve své flotile 39 Boeingů 737 a 1 Boeing 767, jež jsou provozované jak v nákladních verzích, tak ve verzích pro pasažéry. Americký přepravce je jeden z mála, který stále provozuje Boeingy 737 druhé generace neboli „Classic", to jsou sedmtřisedmičky řady -300, -400 a -500. Aktuálně lze letadla společnosti spatřit mj. na linkách DHL nebo třeba také na charterových letech pro virtuální aerolinii Havana Air mezi Havanou a Miami či Tampou. Letadla společnosti šla zahlédnout v minulých letech i na českém nebi, kdy je v rámci sezónního pronájmu ACMI provozoval na svých linkách Smartwings. Společnost svoji flotilu pro pravidelné lety používala velmi zřídka.

Swift Air začal létat v roce 1997 s letadly Embraer ERJ-135. Významná změna přišla v roce 2006, kdy společnost uvedla do provozu proudové letouny v podobě Boeingu 737-400 v konfiguraci všech sedaček v první třídě. Swift Air byl pak v roce 2019 odkoupen společností iAero, z čehož vznikly současné iAero Airways. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář