Vláda schválila nákup letounů F-35 za rekordních 150 miliard

29.09.2023

Vládní kabinet Petra Fialy schválil nákup stíhacích letounů F-35. První stroj by pro Českou republiku měl být zhotoven v roce 2029, kompletní dodávka 24 letounů by pak měla být dokončena do roku 2035. Premiér společně s členy vlády schválení oznámil ve středu odpoledne. Konečná cena za F-35 by se podle ministryně obrany Jany Černochové měla pohybovat kolem 106 miliard korun, dalších 44 mld. pak půjde do souvisejících nákladů především na přípravu pro jejich provoz.

Vláda schválila nákup F-35, které by se do armádní flotily měly připojit v roce 2031
Vláda schválila nákup F-35, které by se do armádní flotily měly připojit v roce 2031 (Zdroj: Lockheed Martin)

Doposud tuzemský resort obrany používá švédské stíhačky gripen, které si pronajímá. Premiér Fiala na tiskové konferenci uvedl, že v porovnání letounů neexistuje pro ČR lepší řešení než právě stroje F-35. Fiala se nechal slyšet, že tímto krokem bereme obranu naší země vážně a že s námi spojenci mohou počítat. Ministryně obrany Jana Černochová zmínila, že provoz bude občana ročně stát 700 Kč, což přirovnala například k base plzeňských piv nebo rodinného vstupného do ZOO. 

Již na začátku září uvedl náčelník generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka, že nákup letounů F-35 je ekonomičtější a efektivnější variantou než zmíněné gripeny. Řehka tehdy upozorňoval, že nákup letounů páté generace není ani výrazně dražší oproti letounům starší výroby. Uvedl také, že s F-35 páté generace je možné počítat minimálně na dalších 40 let. Právě Generální štáb AČR a resort obrany chystají společný seminář, kde by měly nákup rozebrat do detailů. 

Velitel vzdušných sil Petr Čepelka je spokojený, že vláda o nákupu stíhaček rozhodla v souladu s vojenským doporučením. „Jako velitel vzdušných sil mám velikou radost z toho, že tím výrazným způsobem navýšíme naši bojeschopnost a obranyschopnost České republiky,“ uvedl Čepelka pro ČTK a dodal, že stíhačky JAS-39 Gripen, které má nyní armáda k dispozici, se budou plně využívat až do roku 2035. Od roku 2031 by tak měly být využívané společně s F-35, které budou umístěné na letišti v Čáslavi. 

Schválení nákupu tohoto stroje podpořil také prezident Petr Pavel. Pro ČTK uvedl, že jde o dobrou volbu, pokud chce Česko zajistit kvalitní obranu občanům i spojencům. 

Česká republika není jedinou zemí, která chce zmodernizovat leteckou flotilu. Aktuálně to vypadá, že podobnou cestou půjde také Rumunsko, kde tamní ministr obrany předložil parlamentu návrh na koupi celkem 32 letounů F-35. Rumunská armáda momentálně disponuje sedmnácti F-16 pronajatými od Portugalska. 

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář