Nákladní Boeing 757 FedExu přistál bez podvozku a přejel runway

10.10.2023

V minulém týdnu přistálo nákladní letadlo Boeing 757 společnosti FedEx na letišti Chattanooga ve státě Tennessee bez vysunutého podvozku po problému s hydraulikou. Tříčlenná posádka se z letadla evakuovala včas a nedošlo k žádnému zranění. 

Boeing 757-200 společnosti FedEx po přistání bez vytaženého podvozku. Poničeny byly kromě spodku letadla také motory. Další závady jsou vyhodnocovány.
Boeing 757-200 společnosti FedEx po přistání bez vytaženého podvozku. Poničeny byly kromě spodku letadla také motory. Další závady jsou vyhodnocovány. (Zdroj: X | Aviationbrk)

Cargo letoun Boeing 757-200 s registrační značkou N977FD byl na trase FX1376 z Chatanoogy do Memphisu s třemi členy posádky na palubě. Během stoupání z dráhy 20 se však posádka rozhodla stoupání zastavit ve výšce 5 000 stop kvůli problému, který považovala za drobný s tím, že potřebuje projít kontrolní seznamy a problém s podvozkem vyřešit.

Přibližně o patnáct minut později posádka oznámila, že se musí vrátit do Chattanoogy. Piloti si vyžádali čas pro dokončení kontrolních seznamů, ale nedeklarovali žádnou mimořádnou či ohrožující závadu.

Záhy z kokpitu přišel další požadavek a oznámení, že bude třeba více času na vytažení klapek, než bude letoun připraven na přiblížení. To trvalo zhruba čtyři minuty, poté piloti oznámili, že jsou připraveni na přiblížení. Podle Avitation Herald posádka sice uvedla, že měla problémy s řízením letu, ale žádnou pomoc nevyžadovala.

Trasa letu po kontrolním a nezdařených přiblíženích na letišti Chattanooga. Zdroj: Flightradar24.
Trasa letu po kontrolním a nezdařených přiblíženích na letišti Chattanooga. Zdroj: Flightradar24. 


Mezitím se posádka při přiblížení rozhodla přerušit přistání kvůli indikaci nebezpečného podvozku a následně vyhlásila nouzové přistání a požádala o nízký průlet, aby pozemní personál mohl zkontrolovat stav podvozku. Pozemní personál pak potvrdil, že skutečně není vytažený. Na letišti se tedy bezpečností složky připravily na to, co mělo přijít. Posádce nezbývalo nic jiného než oznámit úmysl přistát se zasunutým podvozkem a následně se z letounu evakuovat. 

První pokus o přiblížení po zjištění závady piloti letu FX1376 zrušili a rozhodli se, že provedou další okruh. O deset minut později pak posádka zachytila lokalizátor dráhy 20 a přistála 85 minut po odletu. Při přistání letadlo přejelo konec dráhy a věž okamžitě uzavřela letiště. Při incidentu naštěstí nebyl nikdo zraněn a škody na letadle se vyhodnocují. Stejně tak FAA bude přezkoumávat, co k problému s podvozkem a hydraulikou vedlo. Podívejte se na video z přistání níže.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář