Embraer představil zbrusu nový business jet

12.10.2023 2 příspěvky

Brazilský výrobce letadel Embraer před veletrhem NBAA-BACE v Las Vegas oznámil rožšířéní rodiny business jetů o model 100EX. Má přinést vylepšený komfort a avioniku.

Nový jet má být vstupním modelem do světa business jet
Nový jet má být vstupním modelem do světa business jet (Zdroj: Embraer)

Phenom 100EX podle Embraeru vychází z několikaletého sbírání připomínek a přání zákazníků legendární „stovkové“ řady, která je na trhu od roku 2008 a za tu dobu se ji prodalo přes 400 kusů. Výsledkem tak je modernější interiér z udržitelných materiálů, obrovský vstupní a zavazadlový prostor, stolky skládající se ke stěnám nebo přidání pátého sedadla s orientací do prostoru. Nově vznikne extra místo i na toaletě, která dostane pásy a bude na ni tak moci sedět člověk i při vzletu a přistání. 

Kabina má nabídnout větší komfort a místo (Zdroj: Embraer)

 

„Jsme nadšeni, že můžeme představit Phenom 100EX, letadlo navržené k prožití dokonalosti skrze nadstandardní komfort a technologie zajišťující bezpečí,“ uvedl v tiskovém prohlášení ředitel společnosti Embraer Executive Jets Michael Amalfitano. „Tento stroj přepisuje základní letový požitek, nabízející komfort, posílení pilotů a obohacení cest pro naše zákazníky.“

Většího komfortu si užije i posádka. Piloti dostanou větší prostor na nohy díky větším možnostem nastavení sedadel a mezi nimi a kabinou nebudou žádné dveře, což má zlepšit komunikaci se zbytkem kabiny. Co se avioniky týče, ta je založená na systému Prodigy Touch, vycházející z Garminu 3000. V kokpitu bude poprvé v této třídě letadel nainstalován systém ROAAS pro varování před přejetím RWY. Ten provede při finálním přiblížení kalkulaci a vyhodnotí, zda je letadlo ve správné rychlosti, výšce a konfiguraci pro přistání. Dalšími novinkami jsou propojení tabletu skrze FlightStream 510, automatický 3D meteorologický skener s předpovědí bouřek, systém pro předpověď střihu větru a spousty dalších. Rozložení kokpitu by mělo usnadnit provoz v režimu single pilot. 

Kokpit je uzpůsoben pro ovládání i jen jedním pilotem (Zdroj: Embraer)

 

Letoun navazuje na modelovou oblíbenost pro velké využití a malé náklady na údržbu a podle výrobce patří mezi nejekologičtější dvoumotorové jety na trhu. O stroj je okamžitě velký zájem, už během psaní článku společnost uváděla, že objednávkové kapacity pro rok 2024 jsou vyprodané. 

Technické specifikace letounu:

Dolet: 2 182 km (4 osoby á 90 kg, NBAA IFR rezerva, záložní letiště do 100 nm)
Maximální rychlost: 752 km/h (0,7 machu)
Maximální výška: 12 497 m (41 000 stop)
Takeoff/landing distance: 972 m/ 741 m
Motory/výkon Pratt & Whitney Canada PW617F1-E / 1 730 lb (ISA +8°C)
Maximální užitková hmotnost: 805 kg
Celkový objem zavazadlového a úložného prostoru: 1,98 m3
Maximální počet osob: 2 piloti + až 5 osob
Rozměry letadla: D: 12,82 m, V: 4,35 m, rozpětí křídel: 12,3 m, rozpětí ocasní plochy: 5,34 m
Rozměry kabiny: Š: 1,55 m (5 ft 1 in), V: 1,5 m (4 ft)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Britsky...

12.10.2023 v 16:18 Dan

achjo, kdyby slo aspon o nejakou neznamou firmu...

Odpovědět

RE: Britsky...

13.10.2023 v 10:28 Marek

Dobrý den, šlo pouze o nemilý překlep, který je už opraven. Samozřejmě tam mělo být brazilského.

Odpovědět

Přidat komentář