Ministerstvo obrany hodlá uvolnit Líně jen kvůli Volkswagenu

23.10.2023

Tiskový odbor ministerstva obrany v pátek vydal prohlášení, ve kterém nesouhlasí se změnou územního plánu Plzeňského kraje, kam patří i letiště v Líních. Resort totiž slíbil opustit letiště jen kvůli Volkswagenu.

Letiště v Líních
Letiště v Líních (Zdroj: airportplzen.cz)

Německá automobilka totiž v minulosti projevila zájem vystavět na místě letiště továrnu Gigafactory na výrobu baterií do elektrovozidel. V posledních dnech se ale začaly éterem šířit zprávy, že resort s připravovaným projektem, a tedy i zrušením letiště, nesouhlasí. To ale podle podle mluvčí Simony Cigánkové není pravda.

„V souvislosti s informacemi o projednávání změn zásad územního rozvoje Plzeňského kraje některá média stále mylně uvádějí, že ministerstvo obrany změnilo stanovisko a nesouhlasí s rušením záložního vojenského letiště v Líních. Není to pravda. Vládní usnesení jasně stanoví, že Armáda České republiky záložní letiště uvolní pouze a výhradně ve vztahu k projektu výstavby Gigafactory v lokalitě Plzeň - Líně koncernem Volkswagen. Protože stanovisko koncernu Volkswagen není zatím jasné, není možné souhlasit se změnou krajského územního plánu do doby finálního rozhodnutí VW. V případě, že by se VW rozhodl neinvestovat v ČR, bylo by velmi komplikované proces vracet zpět. Od našeho původního stanoviska, tj. ustoupit stavbě Gigafactory, tedy neustupujeme. Jen jsme opakovaně řekli, že ustoupíme jen této konkrétní stavbě, pokud o ní bude rozhodnuto,“ stojí v prohlášení, které redakce obdržela mailem.

Jasné slovo ze strany Volkswagenu totiž stále nepadlo. Koncern se rozhoduje mezi Českou republikou, Polskem a Maďarskem, přičemž rozhodnutí má přijít do konce roku. Jak kraj, tak vláda si ale připouští pouze jediný výsledek - výběr Česka. Nikomu jinému letiště nevydá. „Pokud by měl přijít jiný výrobce, nedává nám to smysl,“ uvedl tento týden hejtman Rudolf Špoták. S největší pravděpodobností se bude o změně územního rozhodnutí tak hlasovat až v novém roce.

Mezitím tento týden zveřejnila agentura Czechinvest výsledky geologického posudku. Podle něho je půda pod letištěm ideálním místem pro výstavbu tzv. strategického podnikatelského parku (SPP), jelikož zde v historii neprobíhaly žádné důlní činnosti. „Dopady historické těžby uhlí na Plzeňsku na posuzovanou lokalitu Líně jsou zcela nulové. V místě připravovaného průmyslového parku se historicky netěžil ani kaolin. Z geologické stavby lokality je zřejmé, že v prostoru letištní plochy a zamýšleného podnikatelského parku se zdroje kaolinu vůbec nenacházejí," řekl serveru ekolist.cz Michal Kofroň, geolog a jednatel firmy G-Consult, jež zpracovala geologickou studii. Podle Kofroně dobrý stav dokládají i letecké snímky z let 1938 až 1995, které ukazují, že bývalý kaolinový závod Moguntia netěžil v oblasti vymezené pro SPP, ale v jejím sousedství.

„Posouzení leteckých snímků, které jsme pro geologickou studii měli plně k dispozici, jasně ukázalo, že celá plocha dnešního letiště je pokrytá drobnými pásky obdělávaných políček a proužky polních cest občas lemovaných stromky. Žádné stopy po těžbě tam nejsou, pozůstatky bývalé těžby kaolinu jsou nicméně patrné asi 400 metrů severozápadně od hranic plánované zóny,"

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář