JetBlue bojuje za zákaz letů KLM na letiště JFK

26.10.2023 2 příspěvky

jetBlue se razantně ohradilo proti snížení letů na AMS
jetBlue se razantně ohradilo proti snížení letů na AMS (Zdroj: Roman Tiraspolsky)

V reakci na připravované snížení letů na letišti Schipol se rozhodl americký přepravce jetBlue dotázat americké ministerstvo dopravy na možnost zákazu letů nizozemského dopravce na největší letiště v New Yorku.

Minulý měsíc se totiž nizozemská vláda rozhodla pokročit s plány na zastropování počtu letů na letišti v Schipholu. Omezení za účelem snížení hluku by měla vstoupit v platnost příští rok. Rozhodnutí je v rozporu se zájmy KLM, které se bojí ztráty konkurenceschopnosti. 

Počet letů bude případně omezen na 452 500 za rok, což je o 10 % méně než počet letů v roce 2019 a méně než původní návrh na omezení 460 000 letů za rok.

Společnost jetBlue uvedla: „Jestli je umožněno nizozemské vládě vypovědět společnost jetBlue z amsterdamského letiště bez žádných následků a následných protinařízení, měly by se vlády ostatních států přidat, aby se podobným procesům zamezilo." Podle společnosti jsou navíc navrhovaná opatření v rozporu se smlouvou mezi Spojenými státy a Evropskou unií o letecké přepravě. 

Již v září podal jetBlue stížnost skrz americkou vládu na Nizozemsko a Evropskou unii.

JetBlue začaly denně létat na Schiphol 29. srpna letošního roku z letiště JFK. 20. září pak přidaly i denní rotaci z Bostonu.     

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Neslýchané

26.10.2023 v 15:46 Nico

Postavili si letiště u Amsterdamu, ale lítaly jim tam letadla 😤

Odpovědět

Poziadavky

26.10.2023 v 21:05 Igi

Take su poziadavky moderneho obcana - chce lietat (lacno!), ale bez hluku, chce elektrinu, ale bez elektrarni, chce ekonomiku, ale bez tovarni...

Odpovědět

Přidat komentář