Ředitelem FAA bude Michael Whitaker

30.10.2023

FAA bude mít nového šéfa. Místo v jejím čele zaujme Michael Whitaker, který byl zvolen Senátem USA. FAA byla bez ředitele od března 2022, kdy pozici opustil Steve Dicskon. Whitakerovu kandidaturu podpořil prezident Joe Biden, který jej jako kandidáta také nominoval.

Michael Whitaker se ujme vedoucího postu v FAA.
Michael Whitaker se ujme vedoucího postu v FAA. (Zdroj: CNN)

Americký senát v úterním hlasování schválil kandidáta Bílého domu Michaela Whitakera na post nového šéfa FAA. Whitakera senátoři schválili jednohlasně a bez výtek k jeho osobě. Na jaře se o tento post ucházel Phil Washington, který z volby odstoupil, když bylo zřejmé, že nebude mít dostatek hlasů. 

Zástupci leteckých společností a organizací tradičně volbu podpořili a vyjádřili novému nástupci do čela FAA podporu. Prezident AOPA Mark Baker se nechal slyšet, že Whitaker splňuje všechny požadavky. "Jsem rád, že Senát přijal opatření ke schválení Mikea. Těším se na spolupráci, které posune letectví směrem kupředu. Navíc je soukromý pilot," schvaloval výběr kandidáta Baker.

Whitaker není v letectví a především ve Spojených státech neznámou tváří. Tři roky působil ve funkci zástupce a později ředitele společnosti NextGen. V oboru pracoval také u leteckých společností, jako je například Supernal, která vyvíjí eVTOL stroje pro Hyundai. Prezident National Business Aviation Administration Ed Bolen uvedl, že znalosti nově zvoleného šéfa FAA pomohou nastavit jasnou strukturu a cestu k úspěšné budoucnosti letecké komunity. 

Od loňského roku, kdy odstoupil Stephen Dickson, bývalý manažer společnosti Delta Air Lines jmenovaný exprezidentem Donaldem J. Trumpem, byla FAA bez stálého vedení. V posledních měsících působila jako zastupující správce agentury Polly Trottenbergová, náměstkyně ministra dopravy, ale dříve tento týden se této funkce musela vzdát kvůli federálnímu zákonu, který omezuje dobu, po kterou může agenturu vést jako zastupující.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Aktuality


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář