Elektrické letadlo Alia zahájilo testy s americkým letectvem

29.10.2023

eVTOL letadlo americké společnosti BETA Technologies dodalo svůj stroj USAF. Letadlo se tak stane dalším plně elektrickým letadlem ve službách amerického letectva. Piloti letectva budou vyhodnocovat užitečnost letadla pro armádní provoz.

Stroj společnosti BETA Technologies
Stroj společnosti BETA Technologies (Zdroj: alaa.org)

Elektrické letadlo Alia-250 přistálo ve čtvrtek 26.10. na letišti Duke Field, které je podřízené Eglinově letecké základně, aby započalo měsíce trvající testy pod taktovkou amerického letectva (USAF). Letadlo na cestě z domovského letiště Plattsburgh do Duke Fieldu uletělo vzdálenost 1500 námořních mil s několika mmezipřistáními. Společně s bázováním letadla na novém letišti vybuduje firma i dobíjející stanici na Duke Fieldu.

Alia se postupně přibližuje certifikaci od FAA, kterou pro eCTOL (plně elektrický konvenční vzlet a přistání) pravděpodobně obdrží v roce 2025, eVTOL certifikát pak očekává o rok později.

Mezi prvními prvozovateli letadla bude např. United Parcel Service (UPS), který má nyní objednáno 150 kusů Alia-250. Mezi dalšími zákazníky jsou Air New Zealand či United Therapeutics.

Alia-250 je eVTOL letadlo se čtyřmi rotory a jedním tlačným motorem. Kapacita eVTOLu je 5-6 cestujících. Letadlo zároveň drží mnoho prvenství mezi eVTOLy, například je prvním eVTOL taxi, které letělo v prostoru Manhattanu.    

BETA Technologies je startup z amerického Vermontu založený v roce 2017 zaměřující se na elektrická VTOL letadla. Již dříve zkonstruovala letadlo AVA XC, taktéž elektrický stroj s vlastnostmi vertikálního vzletu a přistání. Výrobní halu buduje společnost na mezinárodním letišti v Burlingtonu, kde chce vybudovat výrobní kapacitu 250-400 letadel za rok. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

VTOL stroje


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář