Nadzvukový letoun X-59 je mezi vynálezy roku, na svůj seznam ho zařadil časopis TIME

03.11.2023

Prestižní časopis TIME uvedl svůj seznam top vynálezů roku 2023, na kterém figuruje v kategorii dopravy i experimentální nadzvukový letoun X-59. Ten vyvíjí společnost Lockheed Martin a letecké oddělení úřadu NASA a byl vybrán především proto, že byl navržen takovým způsobem, aby pomohl s potlačením hluku sonického třesku při letech nad pevninou.

Letoun X-59
Letoun X-59 (Zdroj: Lockheed Martin/NASA)

Vyhlášení nejlepších vynálezů roku časopisu TIME probíhá každoročně už více než dvě desítky let a jeho redaktoři proto uvedli svůj seznam i letos. Nominace největších vymožeností tradičně posuzovali s ohledem na několik hlavních kritérií. Těmi jsou především původnost, účinnost, ambice a dopad.

Do ročenky TIME Best Inventions tentokrát zahrnuli i nadzvukový letoun X-59, který byl vyvinul proto, aby změnil pohled na komerční nadzvukové letectví nad pevninou. Měl by totiž pomoci s potlačením hluku sonického třesku.

O vývoj experimentálního stroje se starají inženýři divize Skunk Works společnosti Lockheed Martin ve spolupráci s leteckým oddělením úřadu NASA. Právě X-59 představuje středobod jeho programu Quesst.

Letoun by se měl veřejně ukázat na začátku roku 2024 v kalifornském Palmdale a ve stejné roce by mělo dojít i k jeho vzletu. Později hodlá cílit na lety nad celými Spojenými státy a sbírat data o sonickém třesku. Ta pak přispějí NASA k tomu, aby mohla regulačním orgánům předat informace pro zavedení komerčního hlukového standardu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Výroba letadel


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář