Prodloužený Iljušin 96-400M má za sebou první let

06.11.2023

Ruský výrobce United Aircraft uskutečnil první let svého letounu Iljušin II-96-400M. Jde o prodlouženou a modernizovanou verzi čtyřmotorového předchůdce.

Iljušin v prodloužené verzi 96-400 M na svém prvním testovacím letu v ruské Voroněži
Iljušin v prodloužené verzi 96-400 M na svém prvním testovacím letu v ruské Voroněži (Zdroj: jetphotos.com)

Iljušin vzlétl 1. listopadu z Voroněže a let trval celkem 26 minut. United Aircraft uvedli, že celá akce byla provedena za účelem testování stability, řízení letounu a funkčnosti pohonných jednotek a přistávacích systémů. 

Ruský výrobce letadel následně uvedl, že testování bylo úspěšné. Vyzdvihl také, že velká část přístrojů a dílů pro tento stroj byla dodána z ruské výroby, čímž poukázal na údajnou nezávislost na západních výrobcích. Na palubě prvního letu bylo pět členů posádky. Šlo o dva piloty, navigátora, technického inženýra a testovacího specialistu. 

United Aircraft také dále uvedli podrobnosti letu. Iljušin byl vybavený motory Aviadvigatel PS-90A1 a dosáhl výšky 2 000 metrů. Nejvyšší dosažená rychlost byla 210 uzlů. 

Ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov se nechal slyšet, že letoun si zachovává vysokou výkonnost svého předchůdce IL-96-300, ale má údajně zlepšené parametry. „Tato prodloužená a vylepšená varianta nám v budoucnu umožní rozvíjet a zlepšovat naše kompetence v oblasti výroby širokotrupých dálkových letadel," řekl Manturov. 

IL-96-400 M má oproti předchůdci -300 prodloužený trup o celých 9,35 metrů a podle United Aircraft je schopno na palubě pojmout až 370 cestujících. Nové vybavení zahrnuje zmodernizované navigační a radiokomunikační systémy. „Vylepšený navigační systém zvýší bezpečnost letu a zjednoduší posádkám proces přiblížení na přistání," napsal výrobce na svých webových stránkách. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Výroba letadel


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář