Emirates v Dubaji vybuduje technologické centrum za téměř miliardu dolarů

15.11.2023

Letecká společnost Emirates si ve své domovině vystaví inženýrský komplex s rozlohou jednoho čtverečního kilometru. Sloužit má pro základní i náročné servisní práce, ale i kompletní přestavby letadel. Náklady se blíží k miliardě dolarů.

Vizualizace nového komplexu Emirates
Vizualizace nového komplexu Emirates (Zdroj: Emirates)

Plány na gigantický inženýrský hub představila společnost vráci festivalu, který tento týden v Dubaji probíhá. Půjde o největší a nejmodernější komplex svého druhu provozovaný leteckou společností a posílí tak dále leteckou infrastrukturu Dubaje. Zařízení, které bude vybudováno s ohledem na to, aby mohlo sloužit flotile letadel společnosti Emirates a jejím provozním požadavkům až do roku 2040, se stane také centrem excelence pro komerční letecké inženýrské služby na Blízkém východě, přičemž volná kapacita může být nabídnuta i dalším leteckým provozovatelům.

„Tato významná investice je důkazem naší důvěry v budoucí růst společnosti Emirates a leteckého sektoru. Nové zařízení umožní společnosti Emirates být zcela soběstačná, pokud jde o údržbu, opravy, generální opravy a veškeré technické požadavky na naši flotilu letadel. Poskytne nám provozní stabilitu, flexibilitu a záruku kvality. Vzhledem k předpokládanému růstu leteckého sektoru v regionu bude nové strojírenské zařízení Emirates hrát klíčovou roli také jako centrum excelence, které přiláká zapojení globálních hráčů napříč celým leteckým dodavatelským řetězcem. Vytvoří tisíce kvalifikovaných technických pracovních míst a přidá tak novou hodnotu dubajské ekonomice,“ uvedl Šejk Ahmed bin Saíd Al Maktúm, šéf skupiny Emirates. 

Nový závod Emirates bude vybaven tak, aby zvládl celou škálu specializovaných leteckých technických služeb – od běžných kontrol letadel přes lakýrnické práce na zakázku, programy lehké i těžké údržby, opravy a testování motorů až po kompletní vybavení interiéru kabiny a přestavby letadel.

Výstavba by podle viceprezidenta Emirates pro zařízení, řízení projektů, nákupy a dodavatelský řetězec skupiny Aliho Mubaraka Al Sooriho měla začít příští rok a hotovo má být za tři roky. V první fázi projektu vznikne osm hangárů pro údržbu a jeden hangár pro lakování – všechny budou schopny odbavit jakoukoli velikost komerčních letadel až do kódu F (A380), zázemí pro náběh motorů, přibližně 20 podpůrných dílen, masivní skladovací prostory a administrativní kanceláře. Al Soori ale zároveň dodává, že si společnost vyčlenila finance na případné další rozšíření. Současné plány na první fázi přitom počítají s astronomickou částkou 950 milionů dolarů (cca. 21,75 miliardy korun). Současné centrum na dubajském letišti zůstane i po dokončení komplexu stále v provozu a bude se věnovat lehčím úkonům.

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář