Letecká společnost Joby provedla první zkušební let elektrického taxi, uskutečnil se v New Yorku

20.11.2023

V americkém New Yorku došlo na premiérový zkušební let elektrického taxi, na jehož rozvoji pracuje letecká společnost Joby. Jednalo se o první let takového stroje v městské zástavbě, jenž díky zkoušce přispěl k dalšímu rozvoji chystané dopravní sítě eVTOL v rámci této metropole. Zahájení komerční dopravy se plánuje na rok 2025.

Letoun Joby
Letoun Joby (Zdroj: Joby Aviation)

Společnost Joby se vývoji elektrického aerotaxi věnuje dlouhou dobu a v New Yorku už provedla první zkušební let. Stroj vyrazil ze známého Downtown Heliport na Manhattanu, kde starosta města minulé pondělí oznámil plány města na vylepšení problémů s mobilitou. K tomu mají pomoci právě letadla eVTOL. K významnému kromu se vyjádřil i zakladatel a generální ředitel Joby JoeBen Bevirt.

"Elektrifikací jednoho z nejslavnějších heliportů na světě prokazuje New York globální vedoucí postavení v zavádění elektrické letecké dopravy. Jsme vděční za podporu města a je nám ctí spolupracovat s vizionářskými partnery, abychom naši leteckou taxislužbu přinesli na tento trh. Plánujeme učinit z tichého letu bez emisí dostupnou každodenní realitu pro Newyorčany, a zároveň výrazně snížit dopad hluku vrtulníku,"  uvedl.

Pokud se vizionářské cíle stanou realitou, mohly by opravdu zásadně pomoct dopravě. Cesta z Manhattanu na Letiště J. F. Kennedyho obvykle trvá autem i více než hodinu, aerotaxíkem by se cestující přesunuli z centra na letiště i za pouhých sedm minut.

Kromě Joby se na plánech podílí i městká samospráva nebo aerolinka Delta Air Lines, která už do projektu investovala více než sedm miliard dolarů. 

"Je to velký pokrok, kterého bylo dosaženo při zavádění čistých, tichých a pohodlných služeb aerotaxi pro zákazníky společnosti Delta cestující do New Yorku a zpět. Je to důkaz pro prosazování nových a udržitelných technologií," řekla viceprezidentka pro udržitelnost a strategická partnerství společnosti Delta Gail Grimmettová. Očekávané zahájení komerční dopravy elektrickými aerotaxi se plánuje na rok 2025.

Mohlo by vás zajímat

Témata

VTOL stroje


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář