Alaska Airlines chce koupit Hawaiian za 1,9 miliardy dolarů

10.12.2023

Společnost Alaska Airlines oznámila, že za 1,9 miliardy dolarů převezme společnost Hawaiian Airlines. Dohoda, v jejímž rámci Alaska převezme také dluhy menšího dopravce, ještě podléhá schválení amerických antimonopolních úřadů.

Setkání dvou letadel možná brzy již z jedné společnosti.
Setkání dvou letadel možná brzy již z jedné společnosti. (Zdroj: Alamy Stock Photo)

Spojením se Hawaiian by Alaska Airlines získaly do svého portfolia více než 50 % letů z USA na Havaj, tedy na jedno z turisticky nejoblíběnějších destinací na světě.

Alaska se společně s protějškem dohodla a souhlasila s platbou 18 dolarů za akcii, což je téměř čtyřnásobek poslední tržní hodnoty Hawaiianu. Nabídka tak působí nadhodnoceně, a to především po problémech, které ostrovní leteckou společnost v uplynulém roce nepříznivě ovlivnily. 

Těmi byly například požáry na ostrově Maui, vysoké náklady na pohonné hmoty a také problémy s motory u Airbusů A321neo. To vše přispělo k finančním ztrátám a následnému poklesu hodnoty akcií o 65 % za posledních dvanáct měsíců. 

Převzetím by tak vznikla pátá největší americká letecká společnost s flotilou 365 letadel. Dohoda také může vytvořit společnost, která nabídne až 138 destinací a k tomu přes 1 200 destinací díky členství Alaska Airlines v alianci OneWorld.

V současné době Alaska Airlines provozuje 311 linek, z nichž pouze 12 přímo konkuruje společnosti Hawaiian. Dohoda pak také výrazně posílí dominantní postavení společnosti na západním pobřeží USA, kde by získala ještě silnější zastoupení na klíčových letiších, jako je Los Angeles, San Francisco nebo Seattle. 

Zatímco destinacemi si obě letecké společnosti konkurují v minimálním počtu, jejich flotily se tak dobře nedoplňují. Alaska lítá s 229 Boeingy 737, které doplňuje 81 Embraery ERJ-170 provozovaných partnerskou Horizon Air. Flotila Hawaiian se mezitím skládá z 18 letadel A321neo, 21 A330 a 19 stárnoucími Boeingy 717 twinjet. Zároveň má aerolinka objednáno 12 Dreamlinerů. 

I přes případné převzetí si každá letecká společnost zachová vlastní identitu, ale cestujícím nabídne sloučený věrnostní program. Cílem nového partnerství je podle Alaska Airlines posílit dopravní spojení na Havaj. Rozšiřit odsud chce také spojení do Asie a Tichomoří. Honolulu se tak stane strategickým tranzitním bodem.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář