Boeing v listopadu výrazně zvýšil dodávky letounů MAX

25.12.2023

Boeing v listopadu zrychlil dodávky letounů 737 MAX o více než 100 % oproti předchozímu měsíci. Tím se výrazně přiblížil ke svému cíli za rok 2023, co se dodaných kusů týče. Dodávky letadel 737 MAX byly zpožděny především kvůli kvalitativním problémům, ale s koncem roku to vypadá, že se Boeing vrací na správnou cestu. 

Boeing 737-10 na jednom z testovacích letů.
Boeing 737-10 na jednom z testovacích letů. (Zdroj: Reuters)

Americký výrobce letadel prožil velmi dobrý listopad, speciálně pak jeho program 737 MAX. Zvýšil počet dodávek (oproti minulému měsíci 150% nárůst, oproti září pak až 200 %). Podle deníku Seattle Times dodal výrobce minulý měsíc celkem 56 komerčních letadel. Z toho 45 letounů MAX. 

Celkový počet listopadových dodávek modelu MAX zahrnoval i kusy, u kterých bylo dodání odloženo kvůli finálním úpravám. Boeing tak dodal nejvíce letounů v jednom měsíci od letošního června. 

Podle FlightGlobal patří mezi největší letecké společnosti, které v listopadu nové MAXy obdržely, United Airlines s osmi kusy, Southwest Airilnes se sedmi a Ryanair potom s pěti. Tito tři dopravci jsou již nyní největšími provozovateli těchto letadel. Boeing v současné době vyrábí přibližně 38 letadel z této řady měsíčně. 

Od ledna do listopadu 2023 pak Boeing dodal celkem 351 letadel 737, z toho bylo 343 MAXů. Původně plánoval do konce roku dodat 400 až 450 kusů nejnovějších modelů, ale později trochu ubral a jako reálnější označil dodávku kolem 385 kusů. Pokud tento měsíc dosáhne ale jen poloviny listopadových dodávek, přiblíží se i svému původnímu cíly. 

Trable na začátku roku 

Ne po celý rok mohl být Boeing spokojený a optimistický. V dubnu společnost zjistila nedostatky spojené s ocasní plochou po montážích Spirit AeroSystems. Nutné tak byly opravy, které dodávky leteckým společnostem značně zpozdily. 

V srpnu poté byla u stejného dodavatele zjištěna jiná výrobní závada. Šlo o palivové nádrže, u kterých byly zjištěny nesprávně vyvrtané otvory v zadní části. Ačkoliv žádný z těchto problémů nepředstavoval bezprostřední bezpečnostní riziko, vedl ke krátkodobému zpoždění dodávek letounů. 

Aktuálně čítá Boeing 5 324 nevyřízených zakázek. Již v průběhu letošního prosince se stihl výrobce domluvit na objednávce 40 Boeingů 737 ve variantách -8 a -1, irský pronajímatel tak chce rozšířit flotilu z rodiny MAX. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář