China Eastern obdržela čtvrtý COMAC C919

10.01.2024

Společnost Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) má za sebou poměrně úspěšný začátek roku. Výrobce letadel dodal společnosti China Eastern Airlines své čtvrté úzkotrupé letadlo domácí výroby jen měsíc poté, co dodal předchozí kus. 

Comac C919 v liverách China Eastern
Comac C919 v liverách China Eastern (Zdroj: Wikimedia Commons)

Jde celkem o čtvrtý letoun C919, který byl během krátké doby předán letecké společnosti China Eastern. Třetí letadlo obdržela 9. prosince, tedy přesně rok od dodání vůbec prvního tohoto letounu. 

Nejnovější letadlo ve flotile je registrováno jako B-919E, a to podle již zaběhlého vzorce. První letadlo bylo registrováno jako B-919A.

Podle deníku China Daily nejnovější přírůstek pro aerolinku odstartoval 2. ledna v 9:44 z mezinárodního letiště v Šanghaji (PVD). Následně po chvíli letu přistál na tamním Hongqiao (SHA). Dopravce prozatím neoznámil, kdy letadlo zahájí pravidelný provoz na komerční lince s cestujícími, ale očekává se, že to může být každým týdnem. Například třetí Comac 919 byl na pravidelnou linku nasazen hned čtyři dny po jeho dodání.

China Eastern se letadlo osvědčilo. Společnost oznámila, že k 31. prosinci uskutečnila celkem 655 komerčních letů a přepravila s tímto typem letadla 82 000 cestujících. 

Již v září uplynulého roku pak dopravce oznámil objednávku 100 letounů C919 v rámci obchodu v hodnotě až 10 miliard dolarů, což je největší zakázka pro C919. 

Všechny stroje C919 letecká společnost operuje ze základny na letišti Šanghaj Hongqiao. Podle údajů z Flightradar24 všechny tři letouny v současnosti létají na stejné trase. Konkrétně ze Šanghaje do Čcheng-tu Tianfu (TFU). Linka je provozována čtyřikrát denně a trvá přibližně tři hodiny. 

Letoun se v posledních týdnech také poprvé objevil mimo pevninskou Čínu. COMAC ho představil na letišti v Hongkongu. Při testovacích letech kroužil nad městem a přelétal nad přístavem Victoria Harbor. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář