Letiště Praha přívítalo zpátky katarský Dreamliner

10.01.2024

Letiště Praha a dopravce Qatar Airways ve středu oslavili návrat Boeingu 787 Dreamliner na pravidelnou linku mezi Prahou a Dauhá. Letoun původně linku otvíral, v rámci pandemického šetření ho ale nahradil Airbus A320. Od nového roku budou denní linku obsluhovat oba stroje.

Celou akci zahájily úvodní slova předsedy představenstva Letiště Praha Jiřího Pose a regionálního zástupce Qatar Airways pro střední Evropu Michaela Maasse. Pos vyzdvihl přínos aerolinky k obnově předcovidových dálkových spojů na Letišti Václava Havla, což se zatím příliš nedaří. Připomněl ale, že Boeingy jsou schopné přepravit krom cestujících i značné množství carga, na které se chce pražské letiště zaměřit. „Zájmem pražského letiště je obsloužit tento trh, protože leteckého carga je v České republice sice mnoho, ale odjíždí kamiony na některá další letiště, hlavně v zahraničí,“ dodal Pos.

Maass ve své řeči zmínil, že aerolinka byla v roce 2016 první, která přinesla Boeing 787 do Prahy. Linka se do půl roku stala jednou z nejoblíbenějších a Dreamliner byl blízko nebo i zcela naplněn. Během covidu ale objem pasažérů klesl a Dreamliner tak musel ustoupit menšímu Airbusu A320, který linku operoval až do konce roku 2023. Během podzimu se ale kvůli rostoucí poptávce Dreamliner začal na pražském letišti znovu objevovat a od 1. ledna doplňuje A320 na pravidelné lince. Airbus bude nadále nasazován na ranní spoj s odletem v 08:40 každé pondělí, středu a pátek.

Slavnostní let QR0291 přistál na dráze 06/24 krátce po půl jedné odpoledne. Boeing (registrace A7-BDB) zaparkoval u gatu A7 na stojánce 3B, odkud se vydal na zpáteční cestu v 15:05. Na palubě jsou dvě třídy, Economy v konfiguraci 3-3-3 pro 232 cestujících, Business třída pak s rozložením 1-2-1 pojme 22 osob. 

Foto: Aeroweb.cz

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář