Finnair bude mít nového ředitele. Stane se jím šéf pošťáků

15.01.2024

Vlajková aerolinka Finska Finnair bude mít od léta nového ředitele. Stane se jim dosavadní šéf finské zásilkové společnosti.

Finnair přežil dvě krize a opět ekonomicky stoupá. Od léta to bude i s novým ředitelem
Finnair přežil dvě krize a opět ekonomicky stoupá. Od léta to bude i s novým ředitelem (Zdroj: Shutterstock | Markus Mainka)

Aerolinka musela začít hledat nástupce dosavadního šéfa Topiho Mannera poté, co se v srpnu rozhodl rezignovat. Největšího finského dopravce převezme Turkka Kuusisto, který od roku 2020 šéfuje zásilkové službě Posti Group Corporation. Zatímco ale Mannerův poměr ve společnosti končí k pondělí 15. ledna, Kuusisto se pozice ujme až od 11. července. Půlroční období bez šéfa společnost vyřeší dočasným převedením pravomocí na provozního ředitele Jaakka Schildta. 

„Jsem rád, že mohu přivítat Turkku Kuusista, který se ujme kormidla Finnairu a povede další fáze strategických plánů společnosti,“ uvedl v tiskovém prohlášení dopravce Sanna Suvanto-Harsaae, předseda představentsva dopravce, který zároveň nastínil aktuální stav společnosti. „Finnair po dvou krizích (pandemie a ruská invaze) obnovil svou rentabilitu a společnost je dobře nastavena pokračovat v udržitelné budoucnosti, nabízejíc excelentní spojení z hubu v Helsinkách jak Finům, tak zákazníkům cestujícím mezi Evropou a Asií, Blízkým Východem a Amerikou.“ Kuusista také vychválil pro jeho „silné pochopení komplexních společností“ a „prokázanými schopnostmi vést lidi a tvoření strategií“. 

Aerolinek se ujme dosavadní šéf finské zásilkové společnosti Posti Turkka Kuusisto (Zdroj: Posti)

 

„Finnair je pro mě ztělesněním finského ducha a spojení se světem,“ uvedl po svém oznámení Kuusisto. „(Společnost) má dlouhou a jedinečnou historii jako stoletá aerolinka. Jsem nadšený z možnosti být ředitelem takové ikonické společnosti. Věřím, že prací mezi všemi kolegy z Finnair a nasloucháním zákazníkům bude naše cesta úspěšná.“

Topi Manner vedl společnost od 1. ledna 2019. Aerolinku provedl jak obdobím pandemie, tak po vypuknutí války na Ukrajině a zákazu cest přes Rusko, což značně narušilo letové koridory společnosti. I přesto je ale Finnair považován ekonomicky za jednu z nejsilnějších společností. V listopadové finanční zprávě vykázala obrat 817 milionů euro (20,1 miliardy korun) a zisk 53 milionů euro (1,3 miliardy korun). Meziročně si tak polepšila o více jak 10 %.

Dosavadní ředitel Finnair Topi Manner přechází po pěti letech z letectví do sektoru telekomunikací (Zdroj: Finnair)

 

„Topi Manner udělal s týmem hvězdnou práci při vedení Finnairu během dvojité krize způsobené pandemií Covid-19 a uzavřením ruského vzdušného prostoru,“ uvedl Suvanto-Harsaae. Od pondělí bude Manner řídit finskou telekomunikační společnost Elisa.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář