Aerolinka Wizz Air ruší spoustu spojů, je to zřejmě kvůli opravám GTF motorů

18.02.2024 1 příspěvek

Maďarská nízkonákladová aerolinka Wizz Air podle svého rezervačního systému ruší spoustu letů. K tomuto kroku zřejmě sáhla kvůli nutným opravám GTF motorů Pratt & Whitney. Prahy a Bratislavy se situace prozatím nedotkla.

Airbus A320neo je základním stavebním prvkem WizzAir. Teď by si ale aerolinka spíše přála ho nemít
Airbus A320neo je základním stavebním prvkem WizzAir. Teď by si ale aerolinka spíše přála ho nemít (Zdroj: WizzAir)

V rezervačním systému společnosti Wizz Air zmizela celá řada letů, které aerolinka zrušila. Jedná se například o linky mezi Budapeští a Dammánem, Katovicemi a Castellónem nebo Vídní a Dubrovníkem.

Situace by prý měla mít souvislost s nutností oprav GTF motorů Pratt & Whitney. Kvůli mikroskopickému znečištění motorů totiž musela vyřadit z provozu spoustu letadel. U těch se motor musí rozebrat, aby se problém vyřešil. Proces ale obvykle trvá u jednoho motoru okolo čtyřiceti dní a odhaduje se, že oprava všech letadel s tímto problémem potvrvá až osmnáct měsíců. 

I proto aerolinka musela sáhnout k radikálnímu řešení. V součanosti stáhla z létání asi pětačtyřicet strojů. Dopad na dopravu nezmírní ani dodávka nových strojů. Prahy a Bratislavy se rušení prozatím nedotklo, z destinací, kam Wizz Air létá, ale na základě rozhodnutí vypadnou třeba lety na trasách mezi Nišem a Vídní či Dortmundem lety ze Skopje do Lucemburku či z Lublaně do Londýna nebo z Vídně do Dubrovníku.

Cestující, kteří už měli na zrušené lety koupené letenky, podle aerolinky dostanou kompenzaci. "Všichni dotčení zákazníci byli informováni. Cestující, kteří si již zakoupili letenky, mají několik možností. Mohou si buď zarezervovat jiný let, získat stoprocentní refundaci ceny letenky nebo využít 120% kredit od Wizz Air," uvedl Wizz Air.

Na situaci už zareagoval Ryanair, který je velkým konkurentem Wizz Airu. Spustil totiž takzvané záchranné tarify pro cestující, jichž se rušení linek přímo dotýká. "Ryanair opět zachraňuje situaci, protože Wizz Air ruší své lety. Jako nejspolehlivější a nízkonákladová letecká společnost v Evropě rádi přivítáme cestující Wizz Air na našich pravidelných linkách," uvedli zástupci konkurenční společnosti.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Už se stalo..

05.03.2024 v 3:13 Petr

Už se stalo. Měli jsme se ženou a vnukem zarezervovany let do Benátek. Dva týdny před tím nám WizzAir let zrušili s tím, že můžeme letět o dva dny dřív, nebo že vrátí peníze a blabla. Zachránil nás Ryanair. 👍 Sice jsme letěli až navečer místo ráno, ale letěli. 

Odpovědět

Přidat komentář